140 verkeersdoden in Noord-Brabant in 2022: 'Reden om verkeersveiligheid nog beter onder de aandacht te brengen'
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar 140 verkeersdoden in Brabant vielen. Dit meldt de provincie in een nieuwsbericht. De provincie Noord-Brabant, zestien samenwerkende gemeenten verbonden in Regio West-Brabant (RWB) en netwerkpartners slaan de handen ineen om dit aantal naar nul te krijgen.
Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Brabant is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van 2021 en 2020 en is daarmee terug op het niveau van voor corona. Voor West-Brabant zijn de aantallen nog niet bekend maar de provinciale cijfers zijn zorgelijk. Frank van Raak, wethouder gemeente Alphen-Chaam en ambassadeur voor verkeersveiligheid binnen de regio West-Brabant, reageert op dit nieuwsbericht: "Het blijft nog altijd een te hoog aantal. Dat is niet goed. Het betekent dat er gemiddeld wekelijks drie mensen niet meer thuis. komen. Ondanks alle maatregelen die we samen met partners treffen, is het aantal slachtoffers niet afgenomen", laat hij weten.
"Voor ons als gemeenten is dit een belangrijke reden om verkeersveiligheid nog meer onder de aandacht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van projecten op scholen, voorlichtingen of cursussen. We gaan dit samen met de vijftien andere gemeenten in West-Brabant oppakken."
Gedrag belangrijkste aandachtspunt
Gedrag is de hoofdoorzaak van de meeste ongevallen, valt te lezen in het bericht van de provincie. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt onder meer dat veel van de verkeersslachtoffers bijvoorbeeld geen autogordel droeg, te hard reed, onder invloed was of werd afgeleid. Scholen, werkgevers en andere organisaties - ondersteund door gemeenten - kunnen aandacht aan gedagsverandering geven, zodat weggebruikers voortaan anders en veiliger deelnemen aan het verkeer. Van Raak voegt daar aan toe: "Iedere actie of beïnvloeding telt daarbij. Het aanspreken, beter informeren en voorlichten van weggebruikers speelt daarin dus een belangrijke rol voor ons als lokale overheden."
Wat betekent dit voor West-Brabant?
De uitsplitsing van ongevallencijfers naar de regio West-Brabant volgt later dit jaar. Maar de stijging in de gehele provincie is een teken aan de wand voor gemeenten, RWB en andere organisaties. RWB is als coördinator samen met de West-Brabantse gemeenten een belangrijke aanjager om verkeersveiligheid te verbeteren middels aanpassingen aan infrastructuur en zogeheten mensgerichte maatregelen, die de bewustwording bij weggebruikers vergroten. Ongeacht hun leeftijd. Dit gebeurt in samenhang met de risicogestuurde aanpak voor verkeersveiligheid die de provincie samen met de gemeenten aanhangt.
Meer informatie
RWB werkt samen met gemeenten en partners aan het bereikbaar houden van West-Brabant. Een veilig, betrouwbaar wegennetwerk is daarvoor belangrijk. Zo helpen we gemeenten met het inzichtelijk krijgen van financiële middelen voor steun of maatregelpakketten. Ook werken we samen aan projecten of delen we kansen die de provincie of Rijksoverheid aanbieden. Bekijk ook de website www.brabantgaatvoornul.nl om te zien wat de provincie aan verkeersveiligheid doet.