BMN biedt Eerste Hulp Bij Mobiliteitsproblemen voor West-Brabantse werkgevers
Werkgevers staan vaak nauwelijks stil bij hoe hun personeel naar het werk komt. Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) wil daar verandering in brengen. Want hoe kun je als werkgever bijdragen aan een lagere verkeersdruk in West-Brabant? En hoe krijg je werknemers spontaan aan het fietsen? Annemieke Putters en Jolanda Smit leggen uit hoe BMN regionale mobiliteitsproblemen aan oplossingen koppelt.
Foto: Wim Hollemans
Het dagelijkse woon-werkverkeer kan een stuk duurzamer en slimmer. Zowel voor een betere doorstroming als om Co2-uitstoot te verminderen. De urgentie is helder. Zeker nu belangrijke knelpunten als de Haringvlietbrug in onderhoud zijn en er wegwerkzaamheden aan de A27 en A58 op de planning staan. De vraag blijft: hoe pak je zoiets aan?
Annemieke Putters en Jolanda Smit werken namens Brabant Mobiliteitsnetwerk samen met VNO-NCW en met werkgevers door heel Noord-Brabant om te kijken naar die eerste stap. "Want om het woon-werkverkeer duurzamer te laten worden, zijn werkgevers over het algemeen het eerste aanspreekpunt", vertelt Smit. "Alleen het probleem is dat zij vaak zelf niet goed op de hoogte zijn van de mobiliteit van hun eigen personeel en de mogelijkheden om te verslimmen of verduurzamen." Die verslimming of verduurzaming voor werkgevers zit hem dan vooral in de Co2-reductie, vitaliteit, het oplossen van parkeerproblemen of kostenbesparingen.
Vaker de auto laten staan
BMN wil daarom een stukje bewustzijn creëren, vertelt Smit. "Op dit moment voeren we in Moerdijk met meerdere bedrijven gesprekken. We bieden bedrijven inzichten waar werknemers precies vandaan komen en welk vervoersmiddel ze van hun huis naar hun werk nemen en andersom." Aan de hand van dit soort scans op basis van postcodedata en enquêtes, stelt BMN een advies voor bedrijven op. Die komt terug in de zogenoemde Mobiliteitsindex. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat veertig procent van de werknemers prima op de fiets zou kunnen komen. Een werkgever kan dan extra inzetten op fietsstimulering."
Manieren om reisgedrag te beïnvloeden
Smit en Putters brengen samen met de bedrijven de alternatieven voor het personeel in kaart. Smit: "Denk aan vaker de fiets pakken of het openbaar vervoer, reizen via hubs, thuiswerken, elektrisch rijden en samen naar het werk rijden. We kijken met de bedrijven hoe we ervoor kunnen zorgen dat het personeel deze alternatieven vaker gaan gebruiken." Er zijn veel manieren om het reisgedrag van medewerkers te beïnvloeden, voegt Putters toe. "Het begint echter bij bewustwording, kennis en ideeën uitwisselen met de werkgever."
Inmiddels is BMN op verschillende plekken actief. Naast verschillende bedrijven in Moerdijk helpt BMN bedrijven op het Roosendaalse bedrijventerrein Majoppeveld in het kader van de Green Deal en is BMN actief in Bergen op Zoom en Etten-Leur. Ook zijn er gesprekken met de gemeente Oosterhout.
Meer informatie
Steeds vaker helpt BMN bij het vormgeven van werkgeversaanpakken zoals hierboven bij mobiliteitsknelpunten of mobiliteitsvragen in West-Brabantse gemeenten. Wil je meer weten over BMN of over de verschillende projecten waar aan gewerkt wordt? Bezoek dan de website van BMN voor meer informatie en praktische tips en tools om als werkgever zelf bij te dragen aan een beter mobiliteitsnetwerk.