30 september 2020

Breda Robotics is dé nieuwe robotbroedplaats van Nederland

In de Koepel in Breda hebben studenten, docenten, ondernemers en werknemers een mooie centrale plek om samen te experimenteren met robotoplossingen voor de maakindustrie en de onderhoudssector. Een hightech omgeving waar nieuwe prototypes en toepassingen van robots worden gemaakt. Ook worden er demonstraties en workshops gegeven.

Triple O, Triple Win

Breda Robotics is nadrukkelijk een West-Brabants samenwerkingsproject van ondernemers, onderwijs en overheid. Met financiële steun uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant startte Breda Robotics op. Regio West-Brabant spreekt de initiatiefnemers en bestuursleden:

Chantal van Spaendonck (directeur Breda Robotics), Iwan de Waard (eigenaar EXRobotics B.V., penningmeester), John den Ridder (programmamanager HighTech Maintenance REWIN West-Brabant, secretaris), Daniel Telgen (lector robotisering Avans Hogeschool) en ondernemer Bob Malfliet (algemeen directeur van Schumacher Packaging). Andere samenwerkingspartijen in het project zijn de gemeente Breda, WWA en Synchronlab.

De samenwerkingspartners uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid hebben met Breda Robotics drie doelen voor ogen:


1. Het MKB in West-Brabant stimuleren om zich te ontwikkelen en te robotiseren

Bedrijven hebben robots of robotoplossingen nodig omdat ze vaak geen werknemers kunnen
vinden die het werk doen. Bij Breda Robotics gaan studenten en experts aan de
slag om deze bedrijven een oplossing te bieden.

Malfliet juicht dit initiatief toe: “Breda Robotics is een laagdrempelige manier om te kijken wat robotisering mijn bedrijf kan brengen. Ik kan geen personeel vinden, dus we moeten automatiseren, anders is het op den duur einde verhaal. Als ik robots inzet, kan mijn bedrijf groeien. Dat zorgt voor nieuwe banen op andere plekken in het bedrijf.”

2. Talent (technische studenten) behouden voor de regio West-Brabant

Eindhoven staat bekend om hightech en innovatie toepassingen. De stad en regio en trekt veel talenten aan. Veel bedrijven bouwen hoogwaardige technologie en ze leggen onderzoeksvragen en projecten neer bij de Technische Universiteiten van Eindhoven en Delft. Vervolgens gaan afgestudeerde studenten werken bij VDL of ASML. In West-Brabant is er nu ook een plek waar (internationale) technische talenten zich kunnen ontwikkelen.

Lector robotisering Telgen: “Avans Hogeschool start dit jaar met de minor artificial intelligence, en speelt hiermee in op de toegenomen vraag. We geloven heilig in de lokale initiatieven zoals Breda Robotics waar we bedrijven en studenten bij elkaar kunnen brengen. Bedrijven investeren in onze onderzoeksprojecten en buigen zich samen met de studenten over problemen en oplossingen. We willen met Breda Robotics talenten voor onze regio ontwikkelen en behouden.”

3. Cluster roboticabedrijven in de regio West-Brabant versterken door betere samenwerking

Bijvoorbeeld door gezamenlijk grote opdrachten uit te voeren. Doel is dat meer bedrijven aanhaken bij Breda Robotics. Bedrijven met vraagstukken gaan samenwerken met bedrijven die vraagstukken oplossen. Zo wordt het cluster van roboticabedrijven in West-Brabant versterkt. Programmamanager Den Ridder licht toe: “We willen graag een tool ontwikkelen, naar het voorbeeld van BioVoice. Op dit platform plaatsen grote bedrijven hun innovatie-vraagstukken of challenges en laten we mkb’ers en start-ups met oplossingen komen.”

Dynamische en inspirerende plek

Chantal van Spaendonck, directeur: “Ik ben er trots op dat we op deze locatie echt kunnen samenwerken en bouwen. Het is een dynamische plek waar bedrijven, studenten en het lectoraat met elkaar aan de slag zijn. Samen bouwen we aan een groots netwerk en zijn we klaar voor de toekomst.”

O&O-fonds is laagdrempelig, snel en effectief

Eigenaar ExRobotics B.V. De Waard: “Het O&O-fonds was zeer welkom, want we hadden startkapitaal nodig. Het is een snel en toegankelijk subsidiefonds. Het stelde ons in staat om op te starten. We zetten de bijdrage ook in om een grote Europese subsidie op te halen. Zo zorgde de O&O-subsidie voor een enorme multiplier.”

Enthousiast geworden over Breda Robotics?

Meer informatie lees je op de website www.breda-robotics.nl

RWB | Subsidie aanvragen: Aanvragen subsidie Onderzoek & Ontwikkeling (west-brabant.eu)