14 juni 2022

Carpool-app Nabogo heeft succes in West-Brabant: 'Vraagt om stukje gedragsverandering'

Carpool-app Nabogo heeft succes in West-Brabant: 'Vraagt om stukje gedragsverandering'

In vier West-Brabantse gemeenten is carpool-app Nabogo sinds januari dit jaar actief. In afstemming met Arriva en de provincie Noord-Brabant weten steeds meer werknemers, studenten, scholieren en andere reizigers de app te vinden. Een pilot met succes, volgens Jeroen Kroonen die de app in Nederland introduceert.

De gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en Roosendaal hebben Nabogo omarmd. Alle vier kampen deze gemeenten met een minder goed bereikbaar buitengebied. Met kernen als Lepelstraat, Kruisland of Nieuw-Vossemeer waar steeds vaker buslijnen verdwijnen omdat die bijvoorbeeld niet meer rendabel zijn. Reden voor de provincie, Arriva en de gemeenten om naar alternatieven te zoeken. Dit werd gevonden in het Deense Nabogo. Denemarken kampt namelijk met vergelijkbare problemen. Daarnaast is carpooling een milieuvriendelijke optie om het aantal auto's op de weg te verminderen.

Simpel principe

De werking en essentie van de app is simpel: reizigers die willen carpoolen bij elkaar brengen in één app. Waarbij je zowel een reis kunt aanbieden als afnemen. "Ook is in de app het openbaar vervoer in de regio te zien, zodat je je rit daarop kunt afstemmen", vertelt Jeroen Kroonen namens Nabogo. "Wil je bijvoorbeeld vanuit Bergen op Zoom naar Rotterdam, dan kan iemand in Steenbergen aangeven dat hij of zij beschikbaar is om mee te rijden." Op de kaart zijn bovendien goed bereikbare netwerkpunten aangegeven, waar chauffeurs veilig en snel een passagier kunnen oppikken.

Carpoolapp Nabogo - Nabogo ApS

De carpool-app is in steeds meer West-Brabantse plaatsen beschikbaar. Foto: Nabogo Aps

Gedragsverandering

Carpoolen is nog verre van ingeburgerd, gaat Kroonen verder. "Mensen zijn wat huiverig of vinden het spannend om zomaar bij een vreemd iemand in de auto te stappen. Maar dat komt omdat we het nog niet gewend zijn." Vervang je een 'vreemd iemand' door een collega of studiegenoot die dezelfde kant uit moet, dan wordt het al een heel ander verhaal, volgens hem. "We vergeten het vaak, maar ook dat is een vorm van carpooling. Het is eigenlijk een sociale vaardigheid." En om dat te leren moet er een bepaalde mate van bewustwording en gedragsverandering plaatsvinden.

Financiële prikkel

Nabogo stimuleert dit onder andere door tien eurocent per kilometer beschikbaar te maken voor de chauffeur. En door samen te werken met bedrijven. Die kunnen bijvoorbeeld een abonnement afnemen zodat medewerkers onderling gratis de app kunnen gebruiken. Die financiële prikkel werkt goed volgens Kroonen. Als onderdeel van het door de provincie geregelde openbaar vervoer, is Nabogo een publieke voorziening. Het gebruiken van de app kost reizigers daardoor geen geld.

Waarom wachten met duurzame initiatieven, als je nu al in kunt zetten op duurzame gedragsverandering op een eenvoudige manier?

Stijgende brandstofprijzen

Ondanks dat Nabogo in coronatijd landde, wordt de app wel steeds meer gebruikt als vorm van gedeelde mobiliteit. Volgens Kroonen hebben de stijgende brandstofprijzen daar ongetwijfeld invloed op. "Je ziet dat mensen toch alternatieven gaan zoeken in deze tijd. Door een app als Nabogo te gebruiken kun je al eenvoudig besparen op benzinekosten en tegelijkertijd een steentje aan een duurzamere wereld bijdragen." Daarnaast blijft de app altijd in ontwikkeling en worden gebruikerservaringen gemonitord, merkt Kroonen op. "Zo kunnen we veiligheid van reiziger en chauffeur waarborgen."

Succes

Na succesvolle proeven met onderwijsinstelling Curio, is het doel om het netwerk van Nabogo verder uit te breiden. Ook naar andere provincies en regio's. In West-Brabant gaat Nabogo de komende maanden in gesprek met bedrijven, bedrijventerreinen, evenals scholen en sportverenigingen. "Want waarom wachten met duurzame initiatieven, als je nu al in kunt zetten op duurzame gedragsverandering op een simpele manier?", aldus Kroonen.

Nabogo zelf gebruiken

Benieuwd naar Nabogo of zelf ook gebruikmaken van de app? Nabogo biedt een speciale optie aan via Regio West-Brabant. Via deze speciale link is het mogelijk om de app op je telefoon te downloaden. Voeg vervolgens bij het instellen van je profiel onder het kopje 'betaling' en 'voucher' de speciale kortingscode 'RWB' in. Je ontvangt een eerste reistegoed voor driehonderd kilometer samen reizen.

Verdere uitleg
Over een rit aanbieden: Rit aanbieden - NABOGO
Over een rit zoeken : Rit zoeken - NABOGO

Gerelateerd nieuws