17 september 2024

Conferentie Circulair Voedselsysteem houdt ons voedselsysteem tegen het licht

Hoe gaan mensen anders om met eten? Hoe zijn ze bewuster van het eten op hun bord? Wat is de maaltijd van de toekomst? Deze vragen en meer staan centraal tijdens de conferentie Circulair Voedselsysteem op 10 oktober. De gemeente Altena organiseert deze conferentie tijdens De Week van Ons Eten samen met Regio West-Brabant (RWB) en de provincie Noord-Brabant. Corstiaan Hooft, programmamanager bij de gemeente Altena, over het doel en gedachte achter de conferentie.

Voordat ons voedsel op het bord beland, is daar een hele keten met allerlei schakels aan vooraf gegaan. Van toeleverancier, agrariërs tot afnemers, voedselproducenten, leveranciers, logistiek en uiteindelijk de winkel. Het is een lange keten die niet nog niet altijd duurzaam of circulair is, legt Corstiaan Hooft uit.

Er wordt bijvoorbeeld nog altijd veel voedsel verspild of waardevolle restproducten worden weggegooid. "In een circulair voedselsysteem heeft de productie en consumptie van voedsel minder impact op het milieu, de leefomgeving en onze gezondheid. We noemen dat ook wel 'de maaltijd van morgen'", gaat hij verder. "We willen gezond, lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel voor inwoners. Daar hoort ook een circulaire bedrijfsvoering met nieuwe en duurzame verdienmodellen voor ondernemers bij. Dat vraagt ruimte voor experimenten, vertrouwen, kennis delen. En het kost tijd."

Schakels uit de keten

Tijdens de conferentie worden er naast de urgentie en toekomstscenario’s ook praktische voorbeelden gedeeld, legt Hooft uit. "Van voedseltransitie, gezonde voeding, gezonde bodem tot bewustwording; we laten zien welke waardevolle connecties er nu al in de regio liggen. We brengen dan ook zoveel mogelijk schakels uit de voedselketen bij elkaar." Met name het uitwisselen van informatie, kennis opdoen en elkaar ontmoeten om het netwerk te vergroten is een belangrijke pijler onder het evenement. De organisatie hoopt dan ook dat er door de conferentie waardevolle connecties binnen en buiten de regio worden gelegd die niet zomaar in het werkveld gelegd worden.

Pixelfarming - Gemeente Altena

De gemeente Altena wil in 2046 een circulair voedselsysteem hebben. Dat juist de gemeente Altena hier naar streeft is niet verwonderlijk: er zijn veel agrarische bedrijven en voedselproducenten in de gemeente gevestigd.

Niet vandaag of morgen

Belangrijk gegeven is dat verandering in een (voedsel)keten niet binnen de een op de andere dag gebeurt. Dat gaat geleidelijk aan, aldus Hooft. "Daarom nodigen we mensen met verschillende achtergronden uit om deel te nemen en mee te bouwen aan die maaltijd van morgen." Naast verschillende experts die gaan spreken, zijn daarom belangrijke partners uitgenodigd. Van bestuurders en beleidsmakers tot voedselproducenten, retailers, onderzoekers en andere betrokkenen in de voedseltransitie.

Eerste editie

"Het is de eerste editie, dus we kunnen niet íedereen bereiken of een podium bieden. Daarom bekijken we na deze conferentie of we er interesse is voor een mogelijk vervolg", vertel hij. Sowieso is het opbouwen van een circulair voedselsysteem in de regio ook onderdeel van de Regio Deal West-Brabant. "Er zijn twee aanvragen voor projecten die zich hiermee bezig gaan houden: 'Een gezonde bodem voor meer vitaliteit' en 'Plantaardig van boer tot bord'. We zien dat dit onderwerp erg leeft in West-Brabant."

Aanmelden voor conferentie

Partners uit het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of andere (maatschappelijke) organisaties zijn van harte welkom op 10 oktober. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Het delen van dit evenement in een netwerk wordt zeer gewaardeerd. Via deze link vind je het volledige programma en de aanmeldoptie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit thema binnen RWB of heb je vragen over het evenement? Stuur dan een mailtje naar communicatie@west-babant.eu