15 juni 2020

De Markhoeve in Strijbeek wordt de boerderij van de toekomst!

De Markhoeve in Strijbeek wordt de boerderij van de toekomst!

Wat gebeurt er als je samen met de omgeving een nieuwe invulling bedenkt voor een oude boerderij? Dat vroeg de provincie Noord-Brabant aan de vereniging Markdal. De opdracht: ontdek samen met inwoners, ondernemers en andere partners hoe je de leegstaande Markhoeve in Strijbeek (gemeente Alphen-Chaam) opnieuw en duurzaam inzet voor het gebied. Ardie van Honk, lid van de vereniging Markdal, is procesmanager. Hij vertelt graag over de resultaten van dit project.

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd

"Dat is mijn motto", vertelt Van Honk. "Door te leren investeer je in jezelf. Dat draag ik graag uit. De geschiedenis van dit grensgebied trekt me enorm. Maar ook de transities in dit landelijk gebied, het nieuwe kijken naar je omgeving, vind ik ontzettend interessant. Toen ik in deze functie begon, zag ik de dilemma’s waar de lokale agrariërs mee worstelden. Zij zaten er echt niet op te wachten om hun grond te verkopen aan de provincie voor natuurontwikkeling. Wel als de gronden hun landbouwfunctie behielden. Inwoners, ondernemers en overheden bundelden de krachten. We zochten samen naar toekomstgerichte en duurzame oplossingen om dit landelijk gebied vitaal en economisch sterk te maken."

Ik ben er heel trots op dat we samen met de omgeving een mooi plan
ontwikkelden.

Alles komt bij elkaar in de nieuwe Markhoeve

De nieuwe Markhoeve krijgt twee belangrijke functies:

  1. Ontmoeten: half oktober 2019 start de circulaire bouw van de nieuwe boerderij. April 2020 moet het klaar zijn. Hier ontwikkelen we een locatie waar het bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten. Bedrijven vestigen zich hier langdurig en studenten werken bij de bedrijven aan innovatieprojecten. Verder komt er een Bed & Breakfast en het wordt bovendien een ontmoetingsplek voor inwoners uit de streek. Zo komt alles bij elkaar in de Markhoeve.

  2. Kansen voor nieuwe gewassen: er zijn proeftuinen voor nieuwe gewassen die meerdere toepassingen hebben. De afgelopen jaren deden we hier onderzoek naar met dank aan de subsidieregeling Economie en Innovatie. Dit is dus letterlijk een proeftuin en broedplaats voor agrofood. Eén van de belangrijke West-Brabantse speerpunten.”

Dit project had net dat zetje in de rug nodig

De subsidieregeling Economie en Innovatie is zeker de moeite, vertelt Van Honk. "Het is lokaal en je doet het samen met en voor de omgeving. Het is net die kleine stimulans om iets wél te doen. De verantwoording valt mee en het is snel schakelen en efficiënt samenwerken met Regio West-Brabant. Ik zou het zo weer doen! Bijvoorbeeld om een 5 typen groen dak te realiseren van de nieuwe Markhoeve."

Klik hieronder voor meer informatie over de subsidieregeling Economie en Innovatie.

Subsidieregeling

Gerelateerd nieuws
O&O-fonds project damwanden binnenhaven Oudenbosch
Pilot om haven Oudenbosch te vergroenen gestart: Samenwerking met studenten blijkt waardevol
Fitbit project - West-Brabant werkt Samen met Talent
Hoe monitor je stress op de werkvloer? Project met fitbit brengt stressfactoren in kaart
Foto Smart Farming Breda Robotics
Robots die helpen op de akker of in de voedselfabriek? Onderzoek O&O-fonds brengt mogelijkheden beter in beeld
Studenten bij Avans/MNEXT
Regio Deal West-Brabant kan officieel van start: Ministerie stelt convenant vast

Betrokken bestuurder

Lieke Schuitmaker

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam