27 juli 2020

Dankzij subsidie uit het E&I-fonds doet Vekon meer met hetzelfde aantal mensen

Vekon uit Made maakt elektrotechnische besturingssystemen voor machines en apparaten.Vekon ontving van Regio West-Brabant een provinciale bijdrage uit de subsidieregeling Economie en Innovatie. Met de subsidie richtte Vekon software in die een deel van het handwerk overneemt. Dat is innovatief! Wij interviewden eigenaar Judith Vermeulen.

Vekon uit Made maakt elektrotechnische besturingssystemen voor machines en apparaten. Denk aan besturingskasten en -panelen voor draaideuren, laadpalen voor elektrische auto’s en noodstroomvoorzieningen voor windturbines. Judith Vermeulen, eigenaar van Vekon begon het maakbedrijf in 1993 samen met haar vader. Vekon ontving van Regio West-Brabant een provinciale bijdrage uit de subsidieregeling Economie en Innovatie. Met de subsidie richtte Vekon software in die een deel van het handwerk overneemt. Dat is innovatief! In deze sector werkt 80% van de bedrijven namelijk nog op de oude manier.   

Van traditionele ambacht naar digitaliseren

Judith Vermeulen: “In onze branche is de urgentie om te automatiseren enorm. Er komt ontzettend veel maatwerk kijken bij het maken van een besturingskast: boren, frasen, tappen, componenten plaatsen en bedraden. Omdat er steeds minder technisch geschoold personeel beschikbaar is, moet je de beschikbare capaciteit efficiënt inzetten. We delen werkzaamheden op zodat de elektrotechnisch opgeleide mensen zich vooral kunnen bezighouden met elektrotechnische werkzaamheden en niet met boren of frasen. De vraag naar betere kwaliteit en kortere doorlooptijden neemt toe. Daarom zette Vekon in 2015 de eerste stap naar digitalisering op de werkvloer.”  

Vernieuwen betekent flink investeren

“De aanschaf van nieuwe machines, hardware en software is enorm kostbaar. Dat is voor veel MKB-bedrijven haast niet te doen zonder subsidie. Fijn dat door Regio West-Brabant innovatie bij Mkb’ers wordt gestimuleerd. Met de behaalde projectresultaten zijn wij een voorbeeld voor andere MKB-bedrijven.  We hopen met de projectresultaten ook onze concullega’s te inspireren. De kennis die wij hebben delen we graag zo breed mogelijk. Daarnaast ben ik actief in het netwerk van paneelbouwers en in verschillende besturen. Ik nodig iedereen uit om in ons bedrijf te komen kijken.”  

Kiezen voor techniek is een slimme keuze

“Het werk dat machines overnemen, gaat bij ons niet ten koste van arbeidsplaatsen. Meer doen met hetzelfde aantal mensen is mijn ambitie. Delen van het proces kunnen nu worden uitgevoerd door anders geschoolden. Daarnaast bied ik ook mogelijkheden aan mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt.”   

Meer diversiteit op de werkvloer graag!

“Er werken te weinig vrouwen in de technische sector en ik geloof erg in diversiteit in alle onderdelen van het bedrijfsleven. Jammer dat meisjes nauwelijks kiezen voor techniek. Daar wil ik graag verandering in brengen.’’

Judith Vermeulen zet zich in voor deze verandering. Ze laat meisjes graag kennismaken met techniek. Zo was bijvoorbeeld de grote techniekmanifestatie ‘Game On’ voor jongens en meisjes vorig jaar een enorm succes. 1.300 basisschoolleerlingen maakten tijdens deze dag kennis met techniek bij 40 technische bedrijven. Helaas kon de editie van dit jaar wegens corona niet doorgaan.