12 september 2022

Goed idee voor een project rondom gedeelde mobiliteit? Provincie Noord-Brabant stelt geld beschikbaar

Inwoners in West-Brabant die een goed idee of project hebben omtrent gedeelde mobiliteit, kunnen hiervoor een bijdrage aanvragen uit een potje van de provincie Noord-Brabant. Aanvragers kunnen hun initiatief aanmelden voor 1 oktober, dan komt het nog in aanraking voor het budget van 2022. De regeling loopt tot en met 2026. Onbenut projectengeld vervalt in 2022.

Volgens Anouk Ruczynski, beleidsadviseur OV en gedeelde mobiliteit bij de provincie, vormt het fonds een steun voor kleinschalige mobiliteitsoplossingen die met name vanuit de samenleving zelf ontstaan. "Denk bijvoorbeeld aan een deelsysteem voor het gebruiken van streekvervoer, een Hop-on hop-off bus of een shuttledienst tussen bedrijventerreinen die het autogebruik vermindert", merkt ze op. De projectengelden zijn dan ook extra aanlokkelijk voor dit soort 'Samen-initiatieven' die niet zelden in een dorpsraad of wijkoverleg bedacht worden, maar waar niet altijd een sluitend budget voor is. Het fonds werkt op basis van cofinanciering dus de provincie draagt mede bij in de financiën.

Openbaar voor iedereen

Ruczynski benadrukt dat iedereen met een plan of idee dit aan kan dragen om aanspraak op de gelden te maken. De provincie beoordeelt dit vervolgens. "Het zou zonde zijn dat we mensen niet bereiken die eigenlijk al een tijd met een goed mobiliteitsplan rondlopen. Terwijl dit fonds hier juist voor bedoeld is. Ook als je in november pas op een idee stuit, kun je gewoon meedoen met de ronde in 2023. Dus heb je een idee: draag het aan. We gaan altijd graag in gesprek over de mogelijkheden."

In West-Brabant

Op dit moment is er al een succesvolle experimentvorm in West-Brabant: Bravoflex, een flexibele vervoerservice op afroep die zonder vaste route rijdt van halte naar halte en waarbij passagiers zelf hun halte bepalen. Bravoflex is actief in de gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk, Halderberge en Altena.

Aanvraag indienen en meer informatie

Via de website van de provincie Noord-Brabant is meer informatie te vinden. Bekijk deze pagina voor een algemeen overzicht over Experimenten op Maat die inmiddels een succes zijn. Of bekijk de Toolkit met meer specifieke informatie over het aanvragen van een financiële bijdrage uit het projectengeld. Kom je er niet aan uit, neem dan contact op met Anouk Ruczynski: aruczynski@brabant.nl (06 18 30 30 27).