01 juli 2025

Haalbaarheidsonderzoek O&O-fonds steunt opstart en ontwikkeling maritieme campus Werkendam

Haalbaarheidsonderzoek O&O-fonds steunt opstart en ontwikkeling maritieme campus Werkendam

De maritieme sector in Werkendam is een belangrijke economische motor van de gemeente Altena en van de regio. Maar ook hier is het vinden van nieuwe medewerkers, het ontwikkelen of behouden van talenten niet altijd makkelijk. Alle maritieme bedrijven, verenigd in Werkendam Maritime Industries (WMI), werken sinds 2023 daarom samen aan en binnen een fysieke campus. Het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB) droeg bij aan het haalbaarheidsonderzoek voor de locatie en activiteiten.

Danielle Pruissen, bestuurslid van WMI, en Karin Struijk, programmamanager bij WMI, vertellen meer over de campus die eind 2023 een vaste plek heeft aan de kade van de haven. Het gebouw heeft in die tussentijd een multifunctionele invulling gekregen als lesruimte en als een ontmoetingsplek voor vergaderingen en officiële bezoeken.

Voortouw door bedrijven

Het unieke aan de campus is dat bedrijven het zelf willen en initiëren, legt Pruissen uit. “De samenwerking tussen bedrijven is net als een spinnenweb. Zo hebben we hier scheepsbouwers, maar ook hun toeleveranciers en bedrijven die kades of andere constructies in het water bouwen. Veel bedrijven werken bedrijfsmatig en van nature samen, ook al kunnen sommige in bepaalde opzichten elkaars concurrent zijn. De campus moet die samenwerking versterken. Overigens gaat die samenwerking tussen bedrijven verder dan de financiering en steun, maar reikt tot in het pand van de campus zelf: "Verschillende bedrijven hebben hun steentje bijgedragen in de locatie. Ze verzorgden het meubilair of de aankleding. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gebokst", vertelt ze trots.

Verbinder

Het is inmiddels de plek geworden waar de maritieme bedrijven kennis, ontwikkelingen en ervaringen uitwisselen, studenten lessen krijgen en waar het bedrijfsleven onderling en aan het onderwijs wordt verbonden. Binnen het haalbaarheidsonderzoek en de verdere uitwerking hiervan dat resulteerde in de totstandkoming van de campus, staan vijf pijlers centraal, legt Struijk uit. "Deze pijlers richten zich op een leven lang ontwikkelen en het betrekken van het onderwijs. Ook het promoten van techniek onder basisschoolleerlingen, middelbare schoolleerlingen en studenten, het bereiken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en stimulatie van onderzoek en innovatie binnen de sector."

Maritieme Campus Werkendam - elektrotechniek

In samenwerkingen met het onderwijs biedt de campus opleidingen en trainingen aan voor bedrijven uit de maritieme sector.

Toekomstgericht

De maritieme sector in Werkendam is goed voor zo’n tweeduizend arbeidsplaatsen. De wereld verandert en daar gaan ook bedrijven in de scheepsbouw, maritieme elektrotechniek en aanverwante bedrijven in mee. Denk aan vernieuwde technologie, de elektrificatie van de vloot of het werken met andere materialen. "Bedrijven willen hun medewerkers bij- of om laten scholen, zodat hun kennis weer up to date is. We organiseren op de campus daarom speciale programma’s en zoeken verbindingen met het onderwijs en werkveld", gaat Struijk verder. "Bijvoorbeeld cursussen maritieme elektrotechniek. Of sessies waarbij experts bedrijven meer vertellen over interessante ontwikkelingen. Zoals een kennissessie 'Varen op waterstof'. Daarin werken we ook samen met onderwijsinstellingen zoals Avans hogeschool. We bieden via onze bedrijven aan studenten een stage- of ontwikkelplekken voor zowel het mbo als het hbo. Dat werkt goed."

Ontwikkeling

Hoewel de meeste steun uit de bedrijven zelf komt en het haalbaarheidsonderzoek vanuit het Onderzoek & Ontwikkelfonds aan de basis stond van de start, zoekt WMI nog altijd verdere samenwerkingen op. De gemeente Altena heeft daarbij in de afgelopen periode veel support gegeven, in de vorm van tijd, energie en financiële bijdragen. Inmiddels lopen er ook goede contacten met de gemeente om te verkennen of structurele samenwerking mogelijk is. Ook werkt de campus al samen met het maritieme cluster in de gemeente Geertruidenberg op het gebied van kennisuitwisseling. Daarnaast zijn er lijntjes met andere campussen in de provincie Noord-Brabant. Op die manier kan de maritieme campus in Werkendam zich blijven ontwikkelen.

Meer weten

Bekijk voor meer informatie en activiteiten de pagina van de maritieme campus op de website van WMI. Het haalbaarheidsonderzoek is een van de projecten die subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van RWB ontving. Het project sluit met innovatieve, verbindende karakter goed aan op de strategische agenda en het actieprogramma van RWB. Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Houd ook onze website in de gaten voor nieuw geopende subsidierondes of abonneer je op onze nieuwsupdate #KrachtigeRegio.

Gerelateerd nieuws
Maritieme Campus Werkendam - WMI
Haalbaarheidsonderzoek O&O-fonds steunt opstart en ontwikkeling maritieme campus Werkendam
Studenten bij ROOTZ
Regio Deal 'West-Brabants welvaren' uitgelegd: Hoe werkt de deal?
Lamgatsebrug - gemeenten Moerdijk en Halderberge
Circulaire renovatie Lamgatsebrug zorgt voor letterlijke en figuurlijke verbinding tussen gemeenten Moerdijk en Halderberge
Ronde O&O-fonds geopend
Subsidie aanvragen? Tweede aanvraagmogelijkheid Onderzoek & Ontwikkelfonds 2025 sluit op 29 september

Betrokken bestuurder

Steven Adriaansen

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur (vicevoorzitter) | strategisch beraad (vicevoorzitter) | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht
Marian Witte

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg
Lieke Schuitmaker

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam