02 oktober 2024

Het Plantbased Netwerk bloeit op in West-Brabant: 'Samen pakken we die groene golf'

1 oktober zag Het Plantbased Netwerk (HPN) als regionale netwerk onder deze nieuwe naam het levenslicht tijdens een bijeenkomst bij Rijk Zwaan in Fijnaart. Bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden uit West-Brabant slaan de handen ineen in HPN. Het netwerk verbindt deze partijen uit West-Brabant waar de regio sterk in is: de kracht van plantbased, zowel op food als non-foodgebied. Regio West-Brabant is als samenwerkingsverband van zestien West-Brabantse gemeenten betrokken bij de oprichting en start van dit netwerk.

Met plantbased heeft West-Brabant groen goud in handen. Door te kiezen voor de plant, werken deze partijen aan een duurzame en toekomstbestendige economie. HPN is de drijvende kracht achter deze groene transitie. Het is een verbindende factor tussen ondernemers, onderwijs-/onderzoeksinstellingen en de overheid uit de regio. Voor de pioniers en durfals die al plantbased doen en graag willen doen. Iedereen, van ondernemer tot lector, is daarbij welkom.

Verder bouwen

HPN is een netwerk dat verbindt rondom het thema plantbased. Een belangrijke sector in West-Brabant. Het netwerk richt zich zowel naar binnen als naar buiten. Tijdens de bijeenkomst op 1 oktober werd dit concept verder uitgelegd aan de aanwezigen. Voor de leden organiseert HPN het hele jaar door verschillende activiteiten gedurende het jaar. Denk aan bedrijf- of beursbezoeken, en werksessies over vakinhoudelijke onderwerpen. Ook dient HPN als een soort etalage om interessante innovaties en ontwikkelingen te tonen. De wens van alle partijen is dat HPN de komende tijd groeit.

Wens

De West-Brabantse wens om de regio op het gebied van plantbased beter op de kaart te zetten onder één naam, bestond al langer. Met name bij bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid. Dominique Hopmans, wethouder in Gemeente Bergen op Zoom en lid van de Economic Board West-Brabant, zet zich daarom in als boegbeeld van HPN: "Met de planten die hier groeien, kunnen we veel problemen van deze tijd oplossen. Of het nu gaat om de zoektocht naar schone grondstoffen of om nieuwe plantaardige eiwitten: het kan allemaal in West-Brabant", laat hij weten tijdens de aftrap op 1 oktober. "Het gaat vooral om wat we samen doen als partners. Samen pakken we die groene golf."

Sessie Het Plantbased Netwerk 1 oktober

Plantbased ontwikkelingen staan in West-Brabant nooit stil: het is de plek waar innovaties ontstaan én toegepast worden in de praktijk. Zoals hier bij zaadveredelaar Rijk Zwaan in Fijnaart.

Anton Godschalk, van frietproducent Lamb Weston, ziet in zijn rol als boegbeeld van HPN een kans om als bedrijf bij te dragen aan duurzame voedselinnovatie en de eiwittransitie. Vanuit zijn positie benadrukt hij het belang van innovatie en samenwerking binnen de regio. "Bedrijven als Lamb Weston kunnen, bijvoorbeeld via hun innovatiecentra, helpen bij het ontwikkelen en testen van nieuwe plantaardige producten. Zo ondersteunen bedrijven niet alleen de eigen sector, maar positioneren zij ook de regio sterker op het nationale en internationale toneel."

Op basis van samenwerking

Door samen te werken binnen een netwerk, bereik je meer. Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van Curio staat ook op als boegbeeld. Hij onderstreept het belang om als onderwijsinstelling in de regio aangehaakt te zijn op dit soort regionale thema's. "Onder andere door het opleiden van studenten in richtingen die relevant zijn voor de plantbased economie." Daarnaast wijst hij op de kracht van samenwerking binnen het nieuwe netwerk. Curio wil als beroepsopleider daarin graag samen met lokale bedrijven, overheden of hubs werken. Zoals Delta Agrifood Business. Ook draagt de onderwijsinstelling bij door middel van onderzoek via hun practoraten.

Interesse? Volg HPN en word lid

Nieuwsgierig geworden naar Het Plantbased Netwerk? Bekijk de website voor meer informatie. Zo zie je ook welke organisaties zich nu al verbinden aan HPN. De komende tijd laat het netwerk meer van zich horen. Volg HPN op LinkedIn en houd de kanalen in de gaten. Ook RWB deelt regelmatig, op bestuurlijk vlak, nieuws over en rondom HPN.