Hoe monitor je stress op de werkvloer? Project met fitbit brengt stressfactoren in kaart
Onder West-Brabant werkt met Samen met Talent lopen vier projecten die talenten in de arbeidsmarktregio West-Brabant aantrekken, benutten, behouden en ontwikkelen. Regio West-Brabant (RWB) coördineert tot eind 2024 dit arbeidsmarktprogramma. De komende tijd lichten we deze projecten uit. In dit deel vertelt Mary van Blerck van TINT West-Brabant over hun project dat zich richt op stressvermindering op de werkvloer voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Daarbij maken zij gebruik gemaakt van slimme technologie. En dat levert nu al waardevolle inzichten op.
Jullie hebben specifiek voor deze doelgroep gekozen. Kun je vertellen wat de gedachte achter dit project is?
"Medewerkers van de sociale werkvoorziening krijgen, als ze mee willen doen, een fitbit om. Een soort ‘slim horloge’ of Smartwatch. De fitbit registreert bijvoorbeeld te hoge pieken in hun hartslag en maakt inzichtelijk hoeveel de medewerkers bewegen. Via de fitbit en via een persoonlijk dagboek houden ze bij hoe het stresspatroon buiten en tijdens hun werkdag verloopt. Coaches begeleiden de medewerkers. Ook zijn er studenten van Avans Hogeschool en Curio in dit project betrokken. Zij gaan met de medewerkers het gesprek aan over waar zij tegenaan lopen en wat voor stress ze ervaren. Daar komen vervolgens punten uit die onze coaches met onze medewerkers kunnen oppakken."
Waarom is het monitoren en verminderen van stress belangrijk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt?
"We merken dat deze mensen eerder vatbaar zijn voor stressfactoren. Medewerkers vallen vaak uit door klachten die stressgerelateerd zijn. Maar het is nog niet altijd duidelijk voor hen en voor ons wat stressfactoren zijn en wat ze er aan kunnen doen. Sommige medewerkers slapen bijvoorbeeld ook slechter of eten ongezonder doordat zij stress ervaren. Dit kan komen omdat ze financiële druk voelen of doordat ze mentale problemen kennen. Dat zorgt voor een vicieuze cirkel. Een ander probleem is dat onze medewerkers niet altijd goed kunnen aangeven of en wanneer ze stress ervaren. Daarnaast hebben ze ook niet altijd de middelen of de kennis om iets met die stress te doen. Door begeleiding van onze coaches kunnen we deze mensen beter helpen om te gaan met stress."
Het monitoren gebeurt dus in samenspraak met de medewerkers. Wat vinden zij hiervan?
"Medewerkers zijn enthousiast over de fitbit. Ze proberen zelf een bepaald aantal stappen per dag te zetten, nu ze dat makkelijk kunnen zien via de fitbit. Of ze gaan bewuster om met hun eten. Dit stukje technologie helpt hen ook om op een laagdrempelige manier inzicht in hun eet- en leefgedrag te krijgen. Vergeet ook niet dat het gebruiken van technologie voor deze doelgroep lang niet altijd vanzelfsprekend is."
Het project loopt tot en met december 2024. Wat voor resultaat hopen jullie in deze, relatief korte tijd, behaald te hebben?
"In ieder geval een hoop kennis over dit onderwerp. Zowel bij de coaches als bij de medewerkers zelf. Het biedt voor coaches een handvat en houvast om medewerkers op onderdelen als fysieke en geestelijke gezondheid te helpen. Zodat zij beter in hun vel zitten en dus ook prettiger werken. Er zijn dertig medewerkers betrokken en bijna twintig coaches en studenten. Als het project afgerond is, worden de resultaten en inzichten gedeeld door studenten in hun onderzoek. Zodat ook andere organisaties of bedrijven van dit onderzoeksproject kunnen leren. Maar voor die tijd onderzoeken we grondig wat de voor- en nadelen zijn van dit soort kleine toepassingen van technologie zijn."
Dat klinkt als een waardevolle opbrengst van dit project. Zou het ook in het reguliere werkveld inzichten kunnen bieden, denk je?
"Dat is zeker een idee. In het reguliere werkveld is het nog altijd not done om over stress te spreken. Mensen besteden er geen aandacht aan of denken: ‘Iets als een burnout, dat overkomt mij niet.’ Maar juist door voor jezelf inzichtelijk te maken wanneer en hoe je stress ervaart, kan je helpen om stress te verminderen. Daarom zijn de studenten van Curio en Avans aangehaakt. De opgedane kennis en inzichten kunnen weer dienen als iets om op door te bouwen binnen onderwijs- of kennisinstellingen."
Over West-Brabant werkt Samen met Talent
Provincie Noord-Brabant kende voor 2024 subsidie toe aan projecten die talenten in de arbeidsmarktregio West-Brabant aantrekken, benutten, behouden en ontwikkelen. Dit gebeurt vanuit een samenwerking in een integraal arbeidsmarktprogramma onder de naam 'West-Brabant werkt Samen met Talent'. Deze samenwerking bouwt voort op het eerdere programma 'West-Brabant werkt met Talent'. Regio West-Brabant (RWB) coördineert ook in deze periode het arbeidsmarktprogramma.
Meer weten
Wil je meer informatie over de uitvoering van het programma of eerdere resultaten? Kom naar ons eindcongres 'Beleef de Toekomst van de Arbeidsmarkt in West-Brabant' op 12 december 2024 in De Houthallen in Oosterhout. Aanmelden of meer informatie is te vinden op onze website www.westbrabantwerkt.nl.
Voor vragen over dit programma kun je ook mailen naar communicatie@west-brabant.eu.