10 september 2024

Nieuw Brabants Verkeersveiligheidsplan zet in op gedragsverandering, infrastructuur en handhaving

Op 9 september lanceerde de provincie Noord-Brabant het nieuwe Brabants Verkeersveiligheidsplan (BVVP) in ‘s-Hertogenbosch. Samen met verkeersveiligheidspartners uit de provincie. Namens de zestien West-Brabantse gemeenten was wethouder en ambassadeur verkeersveiligheid Tim Simons van de gemeente Drimmelen aanwezig. Het nieuwe BVVP wil Noord-Brabant (verkeers)veiliger maken en zet in op gedragsverandering, het verbeteren van infrastructuur en meer handhaving.

Het BVVP heeft als motto: 'We DOEN het SAMEN'. Voor 2030 is het doel een halvering van het aantal verkeersslachtoffers ten opzichte van 2019. Dat is een stevige ambitie en daarvoor is samenwerking en focus nodig. Die focus ligt in deze BVVP-periode dan ook op fietsers, afleiding in het verkeer en onervaren verkeersdeelnemers. De aanpak baseert zich op drie pijlers: gedrag, infrastructuur en handhaving. De gedragsaanpak komt in het BVVP meer centraal te staan. 90 procent van de verkeersongevallen wordt namelijk veroorzaakt door menselijk gedrag.

Brabants Verkeersveiligheidsplan - Kick-off

Namens de West-Brabantse gemeenten was wethouder Tim Simons (vierde van rechts) aanwezig bij de kick-off. Bron: Brabant gaat voor NUL.

Wethouder Tim Simons benadrukt het belang van samenwerking tussen alle partners en gemeenten: "Dit moeten we met zijn allen doen. Er zijn veel mensen die in de ene gemeente wonen en in de andere gemeente werken. Dat betekent dat je met alle gemeenten met elkaar één duidelijk plan moet hebben met 'Hoe pakken we dit nu aan?'", merkt hij op. "Als gemeente A alleen maar aandacht besteed aan mobiele telefoons in het verkeer en gemeente B besteedt alleen maar aandacht dat je aan rechts voorrang moet geven, dan werkt dit plan niet. Je moet één boodschap met alle gemeenten en partners uitstralen."

Gedeputeerde Stijn Smeulders, verkeersveiligheidsambassadeur voor de Provincie Noord-Brabant en voorzitter van het bestuurlijk kernteam: "We kunnen de gedragsaanpak efficiënter, beter en kwalitatief hoogwaardiger organiseren als we het samen doen. Samen gaan we voor NUL verkeersslachtoffers. Want ieder slachtoffer is er een teveel."

Twee delen

Het nieuwe BVVP 2024-2027 bestaat uit twee delen: de leidende principes en de uitvoeringsagenda. Die laatste bevat de gezamenlijke activiteiten, rolverdeling en samenwerkingsafspraken voor de komende vier jaar. Alle betrokken partijen ondertekenden dit document. Waardoor het officieel klaar is voor de volgende fase. Hanneke Goldschmidt van het Openbaar Ministerie: "Ook vanuit landelijk perspectief loopt Brabant voorop met het BVVP en de urgentie die zij geeft aan verkeersveiligheid. De volgende stap is om dit terug te zien in het aantal verkeersslachtoffers."

120 dodelijke verkeersslachtoffers

Vorig jaar telde de provincie Noord-Brabant 120 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat waren er 120 te veel. Ook belanden er ieder jaar duizenden verkeersslachtoffers in het ziekenhuis door ongelukken. De Brabantse gemeenten, de politie, Rijkswaterstaat, Openbaar Ministerie en de provincie zetten zich, samen met maatschappelijke organisaties en andere partijen vol overgave in voor een verkeersveiliger Brabant.

Meer over het verkeersveiligheidsplan

Meer weten over het BVVP? Bekijk hier de samenvatting van het Brabants verkeersveiligheidsplan. Bekijk hier het gehele Brabants verkeersveiligheidsplan 2024-2027.

Meer weten over dit onderwerp

De verkeersveiligheid vergroten en het aantal verkeersslachtoffers naar nul zijn twee doelen waar zowel de provincie Noord-Brabant als gemeenten uit West-Brabant, verenigd in RWB, zich voor inzetten. Gemeenten werken in RWB-verband samen aan concrete acties en overleggen om bewustwordingscampagnes of -acties met elkaar af te stemmen. Bekijk ook platform 'Brabant gaat voor nul' voor meer informatie over verkeersveiligheid in de provincie Noord-Brabant.