16 december 2024

Nieuwe openstelling Just Transition Fund in West-Brabant vanaf 16 december 2024

Nieuwe openstelling Just Transition Fund in West-Brabant vanaf 16 december 2024

Het Just Transition Fund (JTF) heeft voor West-Brabant een nieuwe aanvraagronde vanaf 16 december 2024. Subsidieaanvragen voor spoor 1, 2 en 3 (gecombineerde openstelling) tot 28 mei 2025 om 17.00 uur ingediend worden. Voor West-Noord-Brabant is er 6,8 miljoen euro beschikbaar. De maximale aanvraag in deze ronde van het transitiefonds is 5 miljoen euro, het gaat ook in deze ronde om een 'first come, first serve'-procedure.

In onderstaande factsheet vind je meer informatie over de vereisten, voorwaarden en looptijden waaraan projecten moeten voldoen. Klik op onderstaande knop om de factsheet in te zien en te downloaden.

Factsheet JTF 2024-2025

Over JTF

Het Just Transition Fund (JTF) draagt bij aan het verminderen van Co2-uitstoot in Europa. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie. Het hoofddoel is het stimuleren van de energietransitie in regio's die afhankelijk zijn voor hun economie uit fossiele brandstoffen. Dat gebeurt in de vorm van subsidies aan bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen of ander soort organisaties. De Europese Commissie wees in Europa meerdere gebieden aan waar JTF landde. Naast Groningen en Zuid-Limburg is dat ook West-Noord-Brabant, in het gebied van de gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen, Moerdijk, Steenbergen en Bergen op Zoom. Spoor drie, met 'arbeidsmarkt' als thema, heeft de gehele regio West-Brabant als werkingsgebied.

Voor wie is JTF?

Het fonds richt zich op alle organisaties die betrokken zijn bij de transitieopgave in de regio. Begunstigden zijn mkb, non-profit organisaties, kennisinstellingen, opleidingsinstituten en overheden. Daarnaast ondersteunt het JTF in West-Noord-Brabant in specifieke gevallen ook grote ondernemingen (neem hierover tijdig contact op met Stimulus).

Innovatieve projecten

De samenwerkingen vinden, vaak doordat bedrijven aansluiting vinden met andere bedrijven of onderwijsinstellingen in de regio, door heel West-Brabant plaats. Op die manier hebben niet alleen de gemeenten in het originele JTF-gebied profijt van het programma, maar profiteert heel West-Brabant van het fonds. Zoals een project waarbij een Zundertse boomkwekerij verbonden wordt aan chemische industrie in Moerdijk. In dit project onderzoeken studenten hoe plantenstoffen chemische stoffen kunnen vervangen. Innovatie zit dus in vele facetten: van het opstarten van een opleidingscentrum, de EnergieCampus in Breda, het onderzoeken van waardevolle inhoudsstoffen en chemievervangers uit planten tot een project dat zich richt op het omzetten van afval naar bruikbaar, gerecycled plastic .

Meer weten

Benieuwd naar JTF of wil je meer weten over het fonds? Op onze website vind je meer informatie over JTF. Ook vind je voorwaarden en contactgegevens die je verder kunnen helpen. Stimulus Programmamanagement deelt zelf regelmatig informatie en successen van JTF-projecten.

Gerelateerd nieuws