30 september 2021

Nieuwe REWIN-directeur Stephanie ter Borg: 'Innoveren betekent bezig zijn met morgen en de toekomst'

In mei startte Stephanie ter Borg als nieuwe directeur van REWIN West-Brabant. De eerste honderd dagen aan het roer liggen achter haar. Hoe vult zij haar nieuwe rol in en, in het kader van de Maand van Innovatie, hoe stimuleert REWIN innovatie in West-Brabant? Wat zijn de vooruitzichten en wat wil ze toevoegen? In gesprek met deze bevlogen, enthousiaste directeur.

Stephanie ter Borg (38) heeft van oorsprong een juridische achtergrond die ze combineert met een brede kijk op de wereld. Beide eigenschappen brachten haar al van de Randstad naar het oosten van Nederland. Zo bekleedde ze de functies van partijdirecteur van de landelijke VVD en die van directeur van de Academie Bestuur, Recht en Ruimte van Saxion University of Applied Sciences. Als geen ander ziet zij dus de waarde in van het verbinden van het onderwijs, overheid en ondernemerschap.

Op bezoek in West-Brabant

Het eerste wat ze deed was dan ook het maken van een Grand Tour langs verschillende projecten, bedrijven, innovatieve initiatieven in West-Brabant. “Ik ben letterlijk overal op bezoek geweest", blikt ze daar met een sterk positief gevoel op terug. “Grote bedrijven in Woensdrecht en Moerdijk, evenals de kleine ondernemers en creatieve bureaus. Voor mij de ideale manier van kennismaken met de regio. En ik kon meteen mijn rol eens goed bekijken: wat kunnen wij, REWIN, voor West-Brabant doen en betekenen? Vanuit die gedachte wil ik verder bouwen.”

Naast boeiende gesprekken, proefde ze al direct dat ondernemerschap en drang naar innovatie in de regio merkbaar zijn. Projecten als BioVoice en Symbiosis4Growth vielen haar direct op. “Daar zie je direct hoe een innovatieve crossover tussen meerdere partijen in de praktijk ook echt werkt en waarbij het stevige fundament, de Agrofood/Biobased-sector van West-Brabant, erg belangrijk blijft.”

Wat is innovatie?

Brengt de vraag naar boven wat innovatie volgens haar inhoudt en betekent. “Voor mij is innovatie niet bezig zijn met het hier en nu of vandaag, maar met morgen en de toekomst. En met experimenteren.” Innovatie is volgens haar daarom iets wat niet op zichzelf staat. Iets wat je niet alleen kunt. “Daarom is het goed om over grenzen heen te kijken. Niet alleen over gemeentegrenzen, maar ook over regiogrenzen. Misschien zelfs landgrenzen. Innovatie betekent het onbekende opzoeken.” Hoewel ze zelf geen ondernemer is of is geweest, neemt ze wel de blik uit het onderwijs en overheid met zich mee. “Ik kijk vanuit verschillende perspectieven. Dat maakt me eerder een generalist dan een specialist. Met een gezonde dosis ondernemendheid en nieuwsgierigheid wel altijd op zoek om partijen met elkaar te verbinden.”

Vooruitgang en ontwikkeling

Dat is precies wat ze met REWIN nog meer wil uitdragen. “Voor mij betekent REWIN het bij elkaar brengen van partijen en dat we een organisatie zijn die ook buiten de regio haar voelsprieten heeft.” REWIN is volgens Ter Borg daarin eerder een middel dan het doel. "We zijn een organisatie die dient als vehikel om innovatie, economische vooruitgang en ontwikkeling in West-Brabant naar een hoger plan te tillen.” Dat laatste is het echte doel, dat bereikt wordt dankzij het brede netwerk van haar REWIN-collega's. Volgens haar is het daarbij wel essentieel om de blik niet alleen vanuit West-Brabant naar buiten toe te hebben, maar ook andersom. Niet wat West-Brabant toe kan voegen, maar wat andere partijen aan West-Brabant toe kunnen voegen. “Wees nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de Randstad, in Brainport Eindhoven en zoek daar als ondernemer of organisatie de samenwerking mee op. Durf verder te kijken", vindt ze.

Het is daarom niet verrassend dat Ter Borg niet zo gelooft in het belang van vaste structuren, posities en grenzen, maar in een frisse blik naar buiten toe: “Ondernemen en innoveren stopt niet bij regiogrenzen. En wat innovatie betreft kunnen we veel van het bedrijfsleven leren.”

Innovatiefestival

Dat ze die samenwerking belangrijk vindt, uit zich in FIC, ‘Festival Innovatie & Creativiteit’ op 18 november. Een gloednieuw festival waarbij de energie, creativiteit, experimenten en innovatie uit West-Brabant samenkomen, verpakt in een festivalachtige setting. “West-Brabant is heel divers, maar anderzijds is er soms onbekendheid van wat er speelt bij bedrijven onderling. Daar gaan we hopelijk op een gezellige, energieke manier verandering in brengen met dit nieuwe evenement.” Dat is een sprong in het onbekende. “De eerste keer. Dat is spannend en leuk tegelijk. Maar dat hoort altijd bij iets nieuws ondernemen, vind ik", besluit ze met een glimlach.

Meer informatie

Wil je meer weten over REWIN West-Brabant? Bekijk dan de vernieuwde website. Benieuwd naar het FIC-festival op 18 november? Via deze website kun je jezelf aanmelden.