O&O-fonds steunt gemeente Altena bij onderzoek naar uitbreiding havengebied Werkendam met insteekhaven
Een nieuwe insteekhaven kan het havengebied van Werkendam in de gemeente Altena een flinke economische impuls geven. Om de mogelijkheid voor het aanleggen van zo'n haven te onderzoeken, vroeg en ontving de gemeente subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB). Het project blijkt er een van de lange adem te zijn, maar de gemeente zet door.
Vanaf 2012 is de gemeente Werkendam, inmiddels de gemeente Altena, samen met ondernemers uit de maritieme sector op zoek naar ruimte om de havencapaciteit in het Werkendamse haven te vergroten. Daarbij is gekeken naar gebieden in het bestaande havengebied, vertelt projectleider Anja Boterblom namens de gemeente Altena. "Dat was geen gemakkelijke opgave. Maar uiteindelijk hebben we een plek gevonden die geschikt is. Hierna hebben we verschillende haalbaarheidsonderzoeken gestart."
Het O&O-fonds heeft vanaf 2017 bijgedragen aan het vooronderzoek waardoor de ontwikkelmogelijkheden van het gebied duidelijk in kaart gebracht werden. Onder andere in een pilot-onderzoek voor de nieuwe omgevingswet genaamd 'Stedelijke kavelruil' vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Langdurig traject
Het onderzoek naar de nieuwe insteekhaven is een langdurig traject. Tussentijds veranderde ook regelgeving zoals op het gebied van stikstof waardoor meer onderzoek noodzakelijk was. Boterblom: "Het O&O-fonds heeft ons in die zin gesteund dat we met het geld met betrokken partijen verschillende alternatieven op haalbaarheid konden onderzoeken." Anno 2022 is er echter nog altijd geen groen licht om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
De haven biedt veel werk aan inwoners uit Werkendam, die vaak bij een van de vele familiebedrijven in de maritieme sector werken.
"Daarom zijn we nu in gesprek met het Regionaal Ontwikkelingsbedrijf (ROB), dat met partijen verder het woord voert om te komen tot een haalbaar plan", legt Boterblom uit. "Er worden stappen gezet, ook in de verdere uitwerking van het plan om te komen tot een go. Van het proces tot nu toe hebben we in ieder geval al veel geleerd. Bijvoorbeeld in het contact met bedrijven en andere gemeenten met een havenbedrijf, zoals Moerdijk." Het kan echter nog wel enige tijd duren voordat er daadwerkelijk met de aanleg begonnen kan worden.
Belangrijke economische sector
De maritieme maakindustrie in Werkendam is goed voor elf procent van de totale werkgelegenheid in de gemeente Altena. Een belangrijke sector waarin veel Altenaren en mensen van buiten de gemeente werkzaam zijn. Boterblom: "De sector is heel breed. Want het is niet alleen het maken van schepen voor voornamelijk de binnenvaart, maar ook de reparatie, toelevering, onderhoud en de verduurzaming van deze schepen. Dit gebeurt allemaal in de haven."
De gemeente wil met de aanleg van de nieuwe haven ook voorkomen dat bedrijven uit Werkendam vertrekken omdat die niet meer kunnen uitbreiden. Dat zou zonde zijn, geeft Boterblom aan. Want volgens haar zijn veel bedrijven in het plaatsje nog echte familiebedrijven, dus de lokale binding is groot. "De haven en het leven in Werkendam zijn nauw met elkaar verweven. Dat is sowieso de kracht: alle kennis en kunde omtrent bouw en onderhoud is op deze plek gevestigd." De gemeente werkt dan ook nauw samen met dit soort bedrijven of organisaties. Zoals in het samenwerkingsverband Werkendam Maritime Industries (WMI).
Meer informatie
Het project van de gemeente Altena is een van de vele projecten die subsidie uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant (RWB) ontving. De gemeente Altena werkte hiervoor samen met Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) het Regionaal herstructureringsfonds en WMI. De subsidie is aangevraagd door de gemeente Werkendam, in 2019 is deze gemeente opgegaan in de gemeente Altena.
Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Vanaf 2023 kunnen er weer nieuwe aanvragen ingediend worden.