21 februari 2022

O&O-fonds steunt start Logistics Robotics Experience Center in Moerdijk

Tien organisaties uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid zijn gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘experience center’ voor autonome mobiele robots (AMR) voor de logistieke sector. Dit Logistics Robotics Experience Center (LREC) wordt ondergebracht bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkel-fonds van Regio West-Brabant (RWB).

LREC krijg naast een demonstratiefunctie van de werking van robots in een operationeel logistiek bedrijf, ook een showroom en trainingsfaciliteiten. Het experience center zet daarmee in op innovatie en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotisering en automatisering.

Robots in het magazijn

Een AMR is een soort robot. Denk aan onbemande voertuigjes die zelfstandig door magazijnen rijden en producten pakken of wegzetten. In de logistiek is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. Het gebruik van AMR biedt een oplossing. Ook maakt het een grotere, nauwkeurige productie mogelijk. AMR-systemen kunnen bovendien in zeer korte tijd worden geïmplementeerd en in capaciteit worden uitgebreid. Hierdoor kunnen ook pieken in het logistieke proces goed worden opgevangen. Tenslotte kan het gebruik van hightech- en robotsystemen een nieuwe werknemer-doelgroep voor de logistiek aanspreken.

Logische keuze

Het inzetten van robots in de logistieke sector is een logische keuze. Door de betere technologische mogelijkheden dalen de investeringskosten voor AMR, waardoor robots ook voor kleine en middelgrote magazijnen binnen handbereik komen. Verder kan robotisering bedrijven helpen om warehouses weerbaarder te maken tegen grotere, onvoorziene problemen zoals de corona-pandemie.

De keuze om LREC in West-Brabant op te starten is geen verrassing. De logistieke sector is een van de West-Brabantse topsectoren. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven nauw verbonden aan de logistieke sector, zoals magazijnen en opslagfaciliteiten. De ideale plaats dus om met deze robots aan de slag te gaan. Tegelijkertijd willen de mbo- en hbo-onderwijsinstellingen in West-Brabant hun docenten en studenten graag opleiden in inzet en het gebruik van moderne logistieke robots.

Logistics Robotics Experience Center

De samenwerkende partijen in LREC willen een faciliteit creëren waar studenten, maar ook logistieke bedrijven en overheden demonstraties van werkende logistieke robotoplossingen voor warehousetoepassingen kunnen bijwonen.

De hybride vorm van een trainings-en demo centrum geïntegreerd in een operationeel logistiek bedrijf beantwoordt naar verwachting de vraag waar bedrijven en onderwijsaanstellingen mee zitten. Het centrum gaat theorie en de nieuwste techniek combineren met de (operationele) praktijk.  Hiermee draagt het LREC bij aan de ontwikkeling van een Hybride Leer Omgeving specifiek voor de logistieke sector, voor Moerdijk en regio.

Onderzoek en verkenning

Het project rond het LREC start met een het uitvoeren van een onderzoek en een verkenning van bestaande en nieuwe partijen (bedrijven en onderwijsinstellingen) waarvoor een Robot Experience Center voordelen zou kunnen hebben. Daarnaast zoeken de projectpartners uit welke partijen nodig zijn om zo’n center tot een succes te maken.

Met dit netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen zullen experimentele pilots in het LREC worden ontwikkeld. Dit kan op verschillende manieren, zoals als deelnemer aan een event, gastheer van demonstraties of als technologiepartner. Deze fase van de ontwikkeling van LREC wordt gefinancierd met een subsidie uit het Onderzoek- en Ontwikkelfonds van RWB.

Partners

LREC wordt mede mogelijk gemaakt door Schavemaker Logistics Solutions, REWIN West-Brabant, Stichting Breda Robotics, Logistics Community Brabant (LCB), CURIO, Associate Degrees Academie, SEIPA, Port of Moerdijk, Geek+ en de gemeente Moerdijk.

Meer over het O&O-fonds

Meer lezen over het O&O-fonds of zelf subsidie uit dit fonds aanvragen? Bezoek dan de pagina over het O&O-fonds in ons subsidieloket. Of neem contact op met Heleen van Exsel, coördinator Fondsen en Subsidies bij RWB.