10 september 2024

Onderzoek gemeente Woensdrecht en Aviolanda Aerospace naar vestigingsbehoeften en nieuwe impulsen

Het Aerospace bedrijvencluster in de gemeente Woensdrecht wil groeien. Maar eerst moet een koers bepaald worden om in beeld te krijgen welke economische kansen er liggen die de groei kunnen stimuleren. Daarom deden de gemeente Woensdrecht en Aviolanda Aerospace eind 2023 samen onderzoek naar de groei- en vestigingsfactoren voor Aviolanda. Dit kon mede dankzij subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB).

Gertjan Huismans, betrokken ambtenaar vanuit de gemeente Woensdrecht, vertelt dat het onderzoek niet uit de lucht komt vallen. "De gemeente en Aviolanda Aerospace zochten al langer onderzoeksmogelijkheden om het bedrijvenpark meer aan te laten sluiten op de behoeften van de huidige tijd." Hij wijst naar vraagstukken als de energietransitie, de vraag om personeel en het revitaliseren of verduurzamen van gebouwen op het bedrijvenpark. "We zien ook dat het businesspark Aviolanda (BPA) kampt met mobiliteits- en huisvestingsproblemen", merkt Huismans op. "Studenten luchtvaarttechniek kunnen moeilijk woonruimte in de buurt vinden. Bus- of treinverbindingen zijn niet altijd optimaal."

Korte, middellange en lange termijn 

Subsidie uit het O&O-fonds diende als een goede impuls om het onderzoek uit te kunnen gaan voeren. Het onderzoek naar het vliegtuigcluster in Woensdrecht is deels op basis van bureauonderzoek en deels op basis van enquêtes en interviews uitgevoerd. Studenten, werknemers en militairen van de vliegbasis Woensdrecht werkten hieraan mee. Hierdoor kregen de gemeente en Aviolanda Aerospace een goed beeld van wat wensen of behoeftes waren. Uit deze gegevens werden weer conclusies getrokken waarop acties zijn gebaseerd. "Deze acties zijn er voor zowel de korte, de middellange als de lange termijn", weet Huismans.

Een actie op de korte termijn is bijvoorbeeld om de aantrekkelijke woonomgeving van Woensdrecht te profileren voor Aviolanda. Dit kan door opendagen, speciale familiedagen of andere evenementen. Een middellange termijn actie is het plaatsen van flexwoningen of flexibele woonunits voor studenten en werknemers. "Het zijn grotendeels oplossingen voor de eerder genoemde problemen op het gebied van wonen, werken of mobiliteit", gaat hij verder. "Het onderzoek biedt daarnaast inzicht in het positioneren van Aviolanda Aerospace. Door de aantrekkelijke eigenschappen van het cluster en omliggende dorpen en plaatsen beter te vermarkten, trekken we ook meer mensen naar het bedrijvencluster."

Onderhoud, techniek en onderwijs bij Aviolanda Aerospace

Aviolanda Aerospace is een luchtvaartinnovatiehub voor community- en marktontwikkeling. Het cluster van bedrijven in luchtvaart(techniek) en onderhoud speelt een belangrijke rol in de regionale economie van West-Brabant.

Aan de slag 

Eind 2023 zijn de resultaten gedeeld. Inmiddels lopen er al acties vanuit het onderzoek, vertelt Huismans. "Er zijn gesprekken met vervoersbedrijf Arriva om het personenvervoer te verbeteren. Ook is er dit jaar begonnen om het businesspark als merk beter op de markt te zetten. De gemeente Woensdrecht heeft plannen om woningen op te kopen met een bestemming voor personeel van Defensie of bedrijven op Aviolanda."

Het onderzoek heeft daarnaast bijgedragen aan een stukje bewustwording, vindt Huismans.
"Er is een duidelijk beeld van wat er aanwezig is. Wat onze sterke punten zijn en waar we nog aan moeten werken", gaat hij verder. "Je kunt het vergelijken met een kompas. We hebben nu verschillende richtingen in beeld. Dat moet het voor ons als gemeente en het businesspark makkelijker maken om een richting of koers te kiezen voor de toekomst."

Aanbeveling 

Huismans wijst op de opzet van het onderzoek als een kansrijke manier om ook onderzoeken voor andere clusters in West-Brabant te doen. Denk dan aan vergelijkbare campussen waar bedrijven, onderwijs en overheden samenwerken in de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Zundert of Steenbergen. "Gemeenten kampen met dezelfde problematiek, ook wel de Human Capital-opgave: de roep om woningen, verduurzaming, de vraag om personeel bij bedrijven in een gemeente. Een onderzoek als dit kan waardevolle inzichten geven." De gemeente Woensdrecht en Aviolanda Aerospace werkten in dit onderzoek samen met ATS, Fokker Services, Koninklijke luchtmacht, Specto, Aeronamic en AM&TS.

Meer informatie    

Dit project is een van de vele projecten die subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van RWB ontving. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden kunnen subsidie uit het O&O-fonds aanvragen. Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Houd onze website in de gaten voor nieuw geopende subsidierondes. RWB werkt ook aan een Human Capital-strategie voor de regio. Deze bouwt voor op de eerdere afspraken uit het Actieprogramma van RWB.

Betrokken bestuurder

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht