08 oktober 2024

Oosterhouts bedrijventerrein proeft van fietsstimulering: 'Een week lang een e-bike of speedpedelec proberen, laat je andere keuzes maken'

Parkmanagementorganisatie Solaris werkt voor verschillende bedrijventerreinen in de rego, waaronder voor Weststad in Oosterhout. Samen met ondernemersverenigingen zorgen zij voor toekomstbestendige bedrijventerreinen, waarbij verduurzaming en mobiliteit belangrijke thema's zijn. In dat kader gaan in Oosterhout ruim honderd bedrijven aan de slag met een e-bikeprobeeractie.

Christel Tax-Gloudemans is parkmanager op onder andere Weststad in Oosterhout. Samen met ondernemersvereniging BIZ Weststad, die ruim honderd leden kent, staat ze regelmatig stil bij collectieve verduurzaming en mogelijke oplossingen. "Bij BIZ Weststad streven ze naar een duurzamer bedrijvenpark. Er is een verduurzamingswerkgroep opgericht waarmee we een aantal verduurzamingthema's onderzoeken", legt ze uit. "Duurzame mobiliteit hoort daar ook bij. Minder mensen met de auto naar het werk en in plaats daarvan met de fiets past uitstekend bij dit thema." Bovendien krijgen ondernemers te maken met de extra drukte die ontstaat door werkzaamheden aan de A27 en het is belangrijk dat de bedrijven goed bereikbaar blijven, zo merkt ze op. "We proberen daarom deeloplossingen aan te bieden die hier aan bijdragen."

Aan de slag

Tax-Gloudemans nam daarom contact op met 'Ons Brabant Fietst'. Zij kende de e-bike probeeractie en zet deze nu collectief in op het bedrijventerrein. Maar hoe werk zoiets concreet, met zoveel verschillende bedrijven die meedoen? "Wij verzorgen de communicatie via ons Parkmanagement Communicatie platform. Daarnaast heeft één bedrijf zichzelf aangeboden als gastlocatie om de fietsen te stallen. De actie is heel laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Via een besloten webpagina reserveer je een fiets, het slot open je gemakkelijk met je telefoon en je bent klaar om te gaan."

Fiets als deeloplossing

Volgens Tax-Gloudemans is fietsen naar het werk als deeloplossing niet meer weg te denken. Zij herkent de uitdagingen die op vrijwel alle bedrijventerreinen spelen: groeiende parkeerdruk, toenemende verkeersbewegingen en de wens van ondernemers om te verduurzamen en indirect ook te werken aan de vitaliteit van medewerkers. De sleutel tot succes ligt volgens haar in een aantal factoren. De ondernemersvereniging, in dit geval BIZ Weststad, zal bijvoorbeeld alle leden stimuleren en meermaals op de actie wijzen. Het is uiteindelijk aan de gevestigde bedrijven om het intern binnen de organisatie verder uit te zetten en er een succes van te maken. Daarnaast is de laagdrempeligheid van belang en het delen van succesverhalen kan bijdragen aan meer deelnemers.

Enthousiast

Tax-Gloudemans is in ieder geval enthousiast: "Ga het gewoon proberen! Een week lang fietsen met een e-bike of speedpedelec naar je werk kan je echt doen besluiten om eens een andere keuze te maken", vertelt ze. "We verwachten niet dat iedereen opeens de auto laat staan, maar wat vaker met de fiets kan al een verschil maken. Zeker met de gevolgen van de werkzaamheden op de A27 én het feit dat Oosterhout geen treinstation heeft, is het een goed idee om deel te nemen aan de actie."

Meer informatie

De samenwerkende gemeenten, verenigd in Regio West-Brabant (RWB), werken nauw samen met Ons Brabant Fietst, de organisatie die allerlei fietsstimulerings- en bewustwordingsacties in de provincie Noord-Brabant mogelijk maakt. Vanaf dit jaar zijn de eerste initiatieven van start binnen de negen deelnemende gemeenten in West-Brabant. Ons Brabant Fietst heeft als doel gedragsverandering te bewerkstelligen onder de inwoners zodat zij vaker de fiets pakken. Met name voor ritten naar het werk. Binnen de samenwerking spelen werkgevers een belangrijke rol. Bekijk de website voor meer informatie.