09 juni 2022

Rolph Adriaansen: 'Circulaire verandering door een positieve en enthousiaste benadering'

Rolph Adriaansen: 'Circulaire verandering door een positieve en enthousiaste benadering'

Ondernemer Rolph Adriaansen maakt met zijn bedrijf Genietgroep mensen van jong tot oud enthousiast en inspireren hen om aan een betere wereld te werken. Na eerdere projecten is hij neergestreken in KaaiDuurzaam, dé creatieve en duurzame broedplaats in Roosendaal. Vanuit hier wil Adriaansen heel West-Brabant op een leerzame manier bewuster maken van de impact van afval en circulair denken.

Hoe hij dat doet? Allereerst neem je meer dan honderdvijftigduizend petflesjes van voor het statiegeldtijdperk. Die heeft Rolph Adriaansen laten inzamelen door middel van een spaaractie, als irritatie en reactie op het zwerfafval op straat. Hij heeft er inmiddels een loods met tientallen pallets mee vol staan. Deze flesjes gebruikt hij voor zijn schoolprogramma 'Van Pet naar Pret', waarbij hij langs zes Roosendaalse basisscholen gaat en kinderen leert over de veelzijdigheid en wat je eigenlijk allemaal met afval kunt doen.

Denk positief

West-Brabant is voor Adriaansen een nieuwe regio, nadat hij in meerdere plaatsen in Nederland soortgelijke initiatieven uitrolde. "Qua circulaire bedrijven en activiteiten is West-Brabant dé plek om ook met mijn projecten aan de slag te gaan. Er gebeurt hier al ontzettend veel." Zijn werkwijze is om serieuze zaken als afval, recyclen en circulaire economie, positief en met enthousiasme te benaderen. Adriaansen: "Mijn insteek is om kansen en mogelijkheden te benutten en anderen die ook te laten zien. Dit wil ik bijvoorbeeld aan de kinderen meegeven: denk positief en denk in de mogelijkheden die afval biedt."

Adriaansen heeft als doel om vanuit Roosendaal zijn netwerk te vergroten en in meer gemeenten zijn verhaal te mogen vertellen. Daarin zoekt hij bewust de samenwerking op. Zo is hij verbonden met Samen in de Regio, het platform voor maatschappelijk betrokken ondernemen in West-Brabant.

Als je duizenden mensen kunt inspireren met niet meer dan wat oude flesjes, hoe waardevol zijn die flesjes dan wel niet?

Flesjes in de shredder

"Ik neem bij die bezoeken aan de scholen altijd mijn speciale fiets mee. Dat is een soort hometrainer waar een grote plasticvermaler aan bevestigd is. Door te fietsen worden plastic flesjes versnipperd. Met die snippers kan ik weer aan de slag", legt hij uit. Hij neemt de kinderen mee in het hele proces. Van het inzamelen tot het uiteindelijke resultaat. "De kinderen zijn vaak verbaasd met wat je van dat oude plastic kan maken. En als ze het resultaat zien worden ze meteen enthousiast." De korrels worden vervolgens verwerkt en in een mal geperst tot bijvoorbeeld lampen. Zo heeft Adriaansen een kroonluchter gefabriceerd met lampen gemaakt van flesjes. Die hangt momenteel in de Tilburgse LocHal. Al kunnen er volgens Adriaansen nog meer voorwerpen van gemaakt worden.

KroonluchterØ13 in de Lochal - Michel Klop fotografie

Een deel van de KroonluchterØ13 in de LocHal in Tilburg. Foto: Michel Klop fotografie

De stad als groeve

"We hebben hier op aarde zo ontzettend veel plastic. Toen kwam de gedachte: het zou fijn zijn als daar wat aan of mee kunnen doen", vertelt Adriaansen. Zo ontstond het idee om plastic afval een nieuw leven te geven. En dan geen tweederangs leven als hek of ander soort bouwmateriaal. Nee, Adriaansen ziet een grote meerwaarde in plastic. "Voor mij is het geen afval, maar een echte grondstof. Misschien wel de grondstof van de 21e eeuw. Je kunt wat ik doe zien als een vorm van Urban mining. Oftewel grondstoffen uit alledaagse voorwerpen halen." Adriaansen haalt zijn 'grondstoffen' alleen niet uit de grond of uit de aarde, maar gewoon uit de stad. Alsof het een groeve is.

Toekomst

Voor nu is Adriaansen druk bezig op de basisscholen, maar hij zou in heel West-Brabant kinderen willen voorlichten en inspireren over de mogelijkheden van (plastic) afval. Daarnaast lopen er ook nog twee andere projecten onder zijn naam. "Eén daarvan is het DoppenWalhalla. Ofwel het concept voor een binnenspeeltuin waar kinderen helemaal los kunnen gaan met doppen van de flesjes", vertelt Adriaansen opgewekt. "Ook dat is circulair, want de doppen worden niet weggegooid maar krijgen een tweede leven in de vorm van speelgoed. Kinderen kunnen ermee bouwen of ze op kleur sorteren. Dat vinden ze hartstikke tof joh. Mijn uiteindelijke droom is een zwembad vol doppen waar kinderen in kunnen spelen, duiken of zelfs 'zwemmen'."

Als de flesjes op zijn

Maar wat doet hij als al zijn fles op zijn? Geen paniek, lacht Adriaansen. "Dan hebben we de doppen nog. En bovendien blijft het informeren en inspireren van kinderen gewoon doorgaan. Als je duizenden mensen kunt inspireren met niet meer dan wat oude flesjes, hoe waardevol zijn die flesjes dan wel niet?" En daarnaast: iets écht weggooien en verbranden of recyclen kan volgens hem altijd nog.

Meer informatie

Meer weten over de projecten van Rolph Adriaansen? Via de website Van Pet naar Pret zijn alle projecten en contactgegevens te vinden. Nog liever komt hij langs om over zijn projecten te vertellen en zijn werk te laten zien.

Gerelateerd nieuws