Smaakbeleving met Zorg tilt toepassingen streekproducten naar hoger plan
Waardering voor eten. Zowel voor de smaak als voor de producten. Vanuit het project Smaakbeleving met Zorg wordt dit als een waardevol element gezien dat helpt bij de (her)waardering van streekproducten en het verkleinen van de afstand tussen boer en bord. Het project ontving een subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant en is van start gegaan in zorginstellingen op de Brabantse Wal.
Foto: Dick Vermaas Fotografie
Ziekenhuizen in Nederland richten zich al een aantal jaren op innovatie van voeding voor
patiënten, vertelt projectleider Dennis van Tilborg. "Toch is dit veelal specialistisch en zeker in de zorg zien we dit niet direct terug. Ook niet als het gaat om voeding en smaakbeleving voor bewoners. En daar brengt Smaakbeleving met Zorg verandering in." Kleine initiatieven in de Brabantse Wal zijn al wel eerder gestart door TanteLouise samen met ProefMei en Uitstreekend. De samenwerking met deze partners is gezocht en smaakte volgens Van Tilborg al snel naar meer. Daarnaast werkt het project nauw samen met de HAS Hogeschool, woningcorporatie Stadlander, innovatiecentrum Delta Agrifood Business en Streekorganisatie Brabantse Wal.
Sociale innovatie
Het project legt de focus op zowel het product zelf als de bron en herkomst, legt hij uit. "Het is bewezen dat dit bijdraagt aan het welzijn van dementerenden. Bijvoorbeeld door het eten van streekproducten, zoals asperges, die hen terug laten denken aan vroeger of aan fijne herinneringen." Maar niet alleen dementerenden worden bereikt. Ook de andere bewoners en medewerkers varen volgens de eerste onderzoeken wel bij deze manier van smaakbeleving. "Zorginstelling TanteLouise reageerde enthousiast, waar dit tot de vraag leidde of we dit concept verder konden toepassen", gaat hij verder. "Dit leidt tot sociale innovatie door smaakbeleving met zorg en een bredere inzet en toepassingen van producten uit de streek."
In de praktijk leidt dat tot speciale themaweken in zorghuizen, waar regionale gewassen en gerechten centraal staan. Bewoners eten zo niet alleen streekproducten, maar praten er ook over met elkaar. Een belangrijke bijkomstigheid."
Agrifood/Biobased in de regio
Uiteraard vormt Smaakbeleving met Zorg tegelijkertijd een mooie manier om de rijke beschikbaarheid aan producten in Brabantse Wal te etaleren. "Van knolgewassen tot vis of zacht fruit, en dat mag en kan nog veel breder." Van Tilborg hoop dat in de toekomst andere 'streekproducten’ op tafel komen, ook uit andere delen van de regio. "We willen graag het balletje opgooien bij andere zorginstellingen. En later wellicht buiten de zorg. Mensen moeten, jong of oud, nog altijd eten kunnen ontdekken, proeven en ervan genieten." Dat verbetert volgens hem de kwaliteit van leven. Ook schept het meer waardering voor producten uit de Biobased en Agrifood-sector waar de regio, en Brabantse Wal in het bijzonder, om bekendstaat.
Een goede samenwerking tussen kwekers of telers, leveranciers, koks en zorgmedewerkers is belangrijk. Van Tilborg: "Een van de kernpunten waaraan we binnen Smaakbeleving met Zorg werken. We maken bewust een koppeling tussen de zorg, korte keten, streekproducten en het verder ontwikkelen van verdienmodellen voor boeren, telers en producenten."
En nu verder
"We hebben bewust gekozen voor de zorg, aangezien je hier makkelijk kunt opschalen naar grotere volumes. Dus veel mensen tegelijkertijd bereiken. En dat is fijn wanneer je een project of proces wil starten of iets nieuws wil uitproberen", legt hij uit. Gedurende dit jaar gaat men per seizoen de smaakbeleving stimuleren bij ouderen. Het project verwacht voor het eind van 2021 deze pilots afgerond te hebben. En dan? Dan zijn er veel opties mogelijk, stelt Van Tilborg. Zo wil Smaakbeleving met Zorg zich uitbreiden naar andere doelgroepen en initiatieven. Maar tegelijkertijd ook het bewustzijn van de waarde van streekproducten aanwakkeren bij boeren, telers of producenten.
Een project dat, als het aan hem ligt, dus zeker nog een staartje krijgt. Bovendien draagt het bij aan de regionale ambitie om hoogwaardig, gezond voedsel te produceren en dit ook beter te profileren.
Meer informatie
Meer weten over het O&O-fonds? Of wil je misschien zelf subsidie aanvragen voor jouw project of initiatief? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in het subsidieloket.