15 juni 2020

Subsidie RWB voor innovatieve dataverzamelaars

Stijn Valkenburg, eigenaar van Jibia en Anton Klos van Perfect Place via Regio West-Brabant otvingen subsidie uit het Economie en Innovatie-fonds van de provincie Noord-Brabant. Het doel van het project 'Dataverzameling Zorgdiensten' is een model ontwikkelen waarmee je zorglocaties en gegevens daarover in kaart brengt. Hiermee kunnen demografische gegevens en zorgbehoeften gematchd worden met zorglocaties.

"We testten meer dan 60 modellen, waarvan er 59 niet werkten. Die kennis is een resultaat. Als we de volgende keer een soortgelijke casus hebben, weten we welk model we moeten gebruiken. Het vernieuwende aan dit project is dat we met de Nederlandse taal werkten en nieuwe, innovatieve technieken toetsten. Door de opgedane kennis en code te delen kunnen we heel wat mkb-bedrijven, organisaties en studenten in West-Brabant verder helpen. Ook buiten de zorgsector."

Machines leren van data

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, afgekort AI) is het vakgebied dat Stijn Valkenburg studeerde aan de Universiteit in Utrecht. ‘’Het is een combinatie van techniek, filosofie, psychologie en het concept eromheen. Programmeren hoorde er ook wel bij, maar is slechts een klein onderdeel. Bij Kunstmatige intelligentie kunnen machines leren van data. Ik kan me goed voorstellen dat dit abstract is voor veel mensen."

Voor ons een feestje terwijl niemand het snapt. 

"Wat ik veel mooier vind dan programmeren is iets nieuws opzetten, toetsen en vervolgens kennis en resultaten delen. Bij Kunstmatige intelligentie denken velen aan IBM, Google en Microsoft. Het is voor veel mensen een ver van hun bed show en onbekend maakt onbemind. Dat is jammer, vindt Stijn. Want wij kunnen dit ook. Ik ben heel trots op de resultaten die we in dit project behaalden. Eindhoven loopt in Brabant voorop, maar West-Brabant heeft dit gewoon gedaan!"

Jibia als metafoor voor bescherming tegen de buitenwereld 

Tijdens zijn studie richtte Stijn samen met drie partners het bedrijf Jibia op. "Jibia is Spaans voor een inktvis die van vorm en kleur verandert. Zoals een kameleon, maar dan onder water. Hoe we op die naam kwamen? We prikten op Google Maps een plek en toen kwamen we uit op de plaats Jibia in Noord-Nigeria. Daarnaast is Jibia ook een mooie metafoor. Een inktvis produceert inkt om zich te beschermen tegen de buitenwereld. Ons bedrijf specialiseerde zich in privacy en bescherming van gegevens op internet. Dat plaatje klopte helemaal."

Rabo Starter van het Kwartaal 

De start van Jibia was veelbelovend. Met hun missie om alle internetgebruikers een veilig, transparant internet te bieden waarbij privacy centraal staat sleepte Jibia de titel 20steRabo Starter van het Kwartaal in de wacht. Helaas is Jibia niet het succes geworden waar Stijn op had gehoopt. Het bestuur besloot de stekker eruit te trekken en Jibia zit nu middenin een liquidatie. 

Dromen en ambities heeft Stijn genoeg

"Mijn missie is de AI industrie in Nederland op gang te helpen. Ik zou het heel tof vinden dat iedereen begrijpt wat ik vandaag de dag probeer uit te leggen .Ik zou ook wel bij de Efteling willen werken! Ik heb 1001 coole ideeën die je met AI kunt doen die je heel makkelijk kunt realiseren."

Meer informatie

Jibia - Your privacy, your data, your money

Perfect Place | Platform voor omgevingsanalyse