01 juli 2021

Themacafé Circulaire Economie: 'Een circulaire economie vraagt om lef en doorzettingsvermogen'

Tijdens het Themacafé Circulaire Economie op 30 juni gaven experts, ambtenaren, bestuurders en ondernemers hun kijk op de circulaire voortgang in West-Brabant en wisselden ervaringen en ideeën uit. De sprekers blikten ook alvast vooruit op de rol van duurzaamheid en circulariteit in de verkiezingsprogramma's van komend jaar. Het Themacafé vormt tevens de start van de Maand van Circulaire Economie bij Regio West-Brabant.

Gastspreker Klaske Kruk, oprichter van Circularities, nam de aanwezigen mee in de belangrijke rol van circulair ondernemen, denken en doen. Vaak gaat het namelijk mis in wat mensen onder circulaire economie verstaan. "Circulaire economie, dus ook circulair ondernemen, gaat verder dan alleen recyclen", aldus Kruk. Een voorbeeld: gebruik je een matras voor isolatiemateriaal of gebruik je het om een nieuw matras te maken? Dat laatste is een beter voorbeeld van circulariteit. Waarbij de waarde van het voorwerp hetzelfde blijft of groter wordt. Kruk: "Daarbij gaan geen grondstoffen verloren. De grondstoffen blijven in dezelfde kringloop." Niet linair en eindig, maar circulair en oneindig. Een gesloten kringloop dus.  

Klimaatdoelstellingen

Het circulair inrichten van onze economie, draagt vele malen meer bij aan halen van onze klimaatdoelstellingen dan het plaatsen van zonnepanelen en windmolens, vertelt Kruk. Waarop ze een voorbeeld van een Loesje-poster aanhaalde: "Echte koopkracht, is de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt." Volgens haar zit het probleem hem namelijk ook in het kopen van producten en spullen waar niet hernieuwbare grondstoffen in zijn verwerkt, zoals metalen in telefoons of laptops.  

Bedrijfsleven en overheid 

Kruk: "Het bedrijfsleven lost het circulaire vraagstuk niet zelf op. Zij hebben daar ook hulp van de overheid bij nodig. En eigenlijk de hele maatschappij." Van jongeren en studenten tot de 50-plussers. Voor de aanwezige ambtenaren, raadsleden en wethouders somde ze praktische tips op. "Zet circulariteit in het verkiezingsprogramma volgend jaar. Dit is hét moment. Zorg dat alle nieuwbouw circulair is, neem bedrijven mee, organiseer wedstrijden waar burgers aan mee kunnen doen." Circulair denken en doen gaat niet vanzelf en is niet altijd de makkelijkste weg, merkt Kruk op: "Een circulaire economie vraagt om lef en doorzettingsvermogen."

Regio als koploper 

Regio West-Brabant is koploper in circulaire economie. Een positie die de regio graag verder uitbouwt. Aanjaagambtenaren Bas van Gerwen (Breda) en Dietmar Lemmens (Bergen op Zoom) lichtten daarom enkele succesvolle circulaire projecten uit de regio toe. Waaronder het Delta Agrifood Business (DAB) en Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom en STEK en Breda Circulair in Breda.  

Hoe te beginnen?

De avond sloot af met een paneldiscussie waarin wethouder Bergen op Zoom Petra Koenders, Thijs Rodenburg (VNO-NCW), Rob Neutelings (Curio) en Femke Dingemans (Brabantse Milieufederatie) met elkaar in gesprek gingen. Een interessante overlap tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven waarin ingezoomd werd op verschillende regionale projecten. Dingemans noemde een aantal voorbeelden van circulair werken, zoals een circulair werkcafé in Zwolle, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt van oude lattenbodems design plafonds maken.  

Maak keuzes en begin klein was de conclusie vanuit het panel. Je hebt daar volgens hen niet altijd een onderzoekslab of expertisecentrum voor nodig, het kan ook binnen bestaande organisaties. Kruk sloot de avond af met een inspirerende boodschap: “Wijs niet naar elkaar, maar begin zelf met circulair werken. Bedenk als gemeente of bedrijf wat je nu al kunt doen en wat je doelstellingen zijn en ga ervoor.” 

Download de Toolkit 

Benieuwd naar praktische tips, handleidingen en tools om als overheidsorganisatie of bedrijf circulaire stappen te zetten? Download dan de gratis toolkit hieronder. Gedurende de maand juli is het de Maand van Circulaire Economie bij Regio West-Brabant. Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor nieuws en inspiratie!