25 augustus 2022

Vegaworstjes en drinkyoghurt met micro-algen: O&O-subsidie voor project AlgaeHolland en Curio

Vegaworstjes en drinkyoghurt met micro-algen: O&O-subsidie voor project AlgaeHolland en Curio

Vegavoedsel dat dezelfde voedingsstoffen als vlees of vis bevat op basis van micro-algen. Volgens AlgaeHolland zijn micro-algen dé grondstof voor een revolutie in de voedingsmiddelenindustrie. Het Onderzoek & Ontwikkelfonds ondersteunt het project Fortified Biobased Foods. Hierin wordt, naast het ontwikkelen van nieuwe voedingsmiddelen met algen als nutritionele inhoudsstof, samen met studenten van Curio de voedingswaarde van deze producten onderzocht.

Op bovenstaande foto, ter illustratie, is meel van groene micro-alg te zien. In het project wordt een blanke, haast kleurloze variant gebruikt.

Ronald de Vos en Michel Hermans van AlgaeHolland zijn continu bezig met de vraag hoe micro-algen een rol kunnen spelen in producten, waaronder voedsel. Micro-algen, dus niet de lange groene draden aan de vijverrand, zijn minuscule plantjes die voor veertig tot vijftig procent uit eiwit bestaan. Ze leven echter wel in water. Van de alg kan een soort meel worden gemaakt. Eerder mocht dit al toegepast worden in veevoer, maar inmiddels ook als voedingsingrediënt voor mensen. AlgaeHolland heeft nu een unieke alg gekweekt die blank is, wat de mogelijkheden voor toepassingen in voedsel vergroot. In het O&O-fondsproject Fortified Biobased Foods worden de mogelijkheden van deze soort verder verkend.

Tweeledig onderzoek

Om het potentieel van algen in plantaardig voedsel zoals vlees- of visvervangers of 'vegan zuivel' te onderzoeken, is het belangrijk om ook te weten wat voor voedingswaarde het heeft. Hermans: "Niet alle plantaardige alternatieven bevatten namelijk dezelfde vitaminen, voedingsstoffen en voedingswaarden die vlees of vis hebben." Daarnaast worden er volgens hem veel stoffen toegevoegd aan plantaardig voedsel, die niet altijd behouden blijven tijdens bijvoorbeeld bakken of koken. "Ons project is daarom tweeledig", legt Hermans uit. "Enerzijds onderzoeken we de mogelijkheden van algen in vlees- en visvervangers, anderzijds en, parallel daaraan, onderzoeken we hóe we de voedingswaarde van dit plantaardige product kunnen vergroten en behouden." Dat laatste gebeurt aan de hand van onderzoeken door studenten van Curio.

Algenkwekerij - AlgaeHolland

Micro-algen worden gekweekt in speciale algenkwekerijen.

Studenten

Het andere deel van het project bevat dus de analyse en het onderzoek rondom de nieuwe producten. Dus of de voedingswaarden in orde zijn en wat de impact van de algen op voedselproducten is. AlgaeHolland is deels gevestigd op Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom. Deze plek maakt korte lijntjes tussen onderzoek, ontwikkeling en uitvoering mogelijk. Zo ook met de studenten van Curio. De link met het onderwijs is sowieso onmisbaar voor het ontwikkelen van een nieuw product, merkt De Vos op. "De nieuwe generatie studenten kijkt heel anders naar voedsel. Ze zijn kritisch op wat ze precies eten en wat erin gaat. Ze gaan bewuster met voedsel om. Dat leidt tot nieuwe, vaak verrassende inzichten."

Bewuster

De bewuste consument zal op de verpakking van de vegavariant op algenbasis straks dus een korter lijstje ingrediënten zien. De micro-algen zijn geheel natuurlijk, legt Hermans uit. "Lang niet iedereen denkt goed na bij het kopen van vleesvervangers. Maar wie goed op die verpakkingen kijkt, ziet alsnog dat er veel zout, vet en koolhydraten worden gebruikt voor de smaak, textuur en kleur." Die toevoegingen maken het product een stuk minder gezond dan je als consument op het eerste gezicht verwacht, merkt De Vos op: "We willen uiteindelijk dat de micro-algen natuurlijke eigenschappen aan het product geven, gelijk aan natuurlijk vlees, vis of zuivel."

Worst en yoghurt

Volgens Hermans duurt het nog wel even voordat de worstjes de pan in kunnen en de drinkyoghurt in het glas. Hij verwacht eind 2023, begin 2024 de eerste prototypen te presenteren. "Dat heeft alles te maken met de huidige druk op de voedingsmiddelenindustrie en grondstoffenmarkt. Onder andere door de oorlog in Oekraïne en de hogere voedselprijzen. Innovatie bij de producenten is dan even minder belangrijk." Dat betekent echter niet dat het team van AlgaeHolland en de studenten zelf stilzitten, merkt Hermans op. "Het project en onderzoek zijn een doorlopend proces. Bovendien geeft het ons juist wat meer tijd op om prototypen beter te ontwikkelen. Zodat we straks echt een goed product voorschotelen."

Meer informatie

Het project Fortified Biobased Foods is een van de vele projecten die subsidie uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant (RWB) ontving. Dit project valt onder het thema Agrofood/Biobased en 'Plantbased Region'. RWB trekt daarin samen op met REWIN West-Brabant. Ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie en dien een subsidieaanvraag in. Bekijk de website van AlgaeHolland voor meer informatie over het project zelf.

Gerelateerd nieuws
Regio Deal-moment met minister Keijzer - Foto: Rob ter Bekke
Minister Keijzer geeft officieel startsein voor Regio Deal 'West-Brabants Welvaren'
O&O-fonds project damwanden binnenhaven Oudenbosch
Pilot om haven Oudenbosch te vergroenen gestart: Samenwerking met studenten blijkt waardevol
Fitbit project - West-Brabant werkt Samen met Talent
Hoe monitor je stress op de werkvloer? Project met fitbit brengt stressfactoren in kaart
Foto Smart Farming Breda Robotics
Robots die helpen op de akker of in de voedselfabriek? Onderzoek O&O-fonds brengt mogelijkheden beter in beeld

Betrokken bestuurder

Steven Adriaansen

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht
Lieke Schuitmaker

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam
Marian Witte

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg