16 december 2021

Dutch Drone Centre: 'Vliegen en werken met drones wordt een nieuwe vaardigheid op de arbeidsmarkt'

Dutch Drone Centre: 'Vliegen en werken met drones wordt een nieuwe vaardigheid op de arbeidsmarkt'

Vliegen en werken met drones als onderdeel van je werkskills? Het lijkt toekomstmuziek. Maar in het DroneLab van Dutch Drone Centre op het terrein van Aviolanda in Woensdrecht, leert Francois Coppens van UAVplus aan studenten hoe je een drone moet besturen. En vooral: wat kun je op professional vlak met een drone? Het project IntRo Drones ontvangt subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van RWB.

Drones worden nu soms nog gezien als een 'aardigheidje' of een kleine toevoeging, terwijl de toepassingen van een drone in het bedrijfsleven vrijwel oneindig lijken, vertelt Francois Coppens. Hij startte en ontwikkelde lespakketten en vlieglessen met drones en maakte het tot een keuzevak op het (v)mbo. "Neem bijvoorbeeld de onderhoudssector. Als je een drone hebt met sensors en camera's, hoeft het personeel van een bedrijf in de chemie niet zelf de installatie of ketel te beklimmen en te inspecteren." Niet alleen een stuk veiliger voor het personeel, het is ook efficiënter en sneller.

Maar het kan nog veel breder, merkt Coppens op. "Ook een timmerman of dakdekker met een dronediploma hoeft zelf het dak niet meer op voor controles. Agrariërs kunnen met een drone hun gewassen inspecteren en werknemers van Rijkswaterstaat bruggen of wegen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden."

Vliegen en werken met drones 

Samen met Curio en Coppens vroeg Rob Nispeling van Dutch Drone Centre Aviolanda een subsidie aan uit het O&O-fonds voor het project Into Drone. Hiermee wordt onder meer een speciale vliegsimulator ontwikkeld en worden basisscholen en middelbare scholen in de regio uitgenodigd om langs te komen en kennis te maken met drones en vliegtuigtechniek. UAVplus kon mede dankzij de subsidie de lespakketten verder uitwerken. Inmiddels leidt dit al tot mooie resultaten, waarbij studenten van Curio en basisschoolleerlingen leren vliegen en werken met drones. 

Dutch Drone Centre bij Aviolanda in Woensdrecht

Kennis in de praktijk 

Het leren vliegen is geen sinecure, want het besturen van een drone vergt, net als zijn grote neef het vliegtuig, de nodige vaardigheden en een speciaal vliegbrevet. "Hoe gebruik ik die vaardigheden op de juiste manier en vooral ook op wat voor manier? Dat willen we in kennismakingsopdrachten en lespakketten verder uitbouwen", gaat Nispeling verder. "Het keuzevak bestaat uit twee delen. Deel een is het halen van het vliegbrevet. Deel twee is de toepassing in de praktijk. We laten studenten zelf alle mogelijkheden ontdekken. Ook zoeken we samen met de opleiding naar stageplaatsen om de kennis in de praktijk toe te passen en toetsen."

Daarnaast werkt Dutch Drone Centre aan een platform waar bedrijven en organisaties hun ‘dronevraag’ of ‘wens’ kunnen indienen. Op die manier worden studenten aan bedrijven gekoppeld voor stage of werk en wordt met scholen een onderwijstraject vastgesteld.

De drone als gereedschap 

De drone is daarmee een 21e-eeuws stuk gereedschap geworden, licht Nispeling toe. "Een bouwvakker of onderhoudsmonteur met een dronediploma op zak, kan zo een nog betere positie op de arbeidsmarkt hebben. Het vormt een extra kwalificatie." Om studenten en scholieren daar bewust van te maken, kun je volgens hem niet vroeg beginnen. Nispeling: "Ook dit valt onder de technische sector en luchtvaarttechniek. Als studenten dat horen is het natuurlijk ineens een heel ander verhaal dan sleutelen, checklists nalopen of in een smeerput staan."

Grotere rol in de maatschappij

Als je de toekomst mag geloven volgens Coppens en Nispeling, gaan drones een steeds grotere rol spelen in de dagelijkse maatschappij. Op tal van plaatsen in binnen- en buitenland vinden nu al proeven plaats. Zoals het bezorgen van pakketjes of het vervoeren van monsters op een groot bedrijventerrein of in andere toepassingen in de logistiek. Elektrische drones zijn een milieuvriendelijke vervanger van vrachtwagens en fileproblemen zijn zouden zomaar verleden tijd kunnen zijn. "Maar daar heb je dan wel gecertificeerde dronepiloten en technische beheerders voor nodig", merkt Coppens daar tot slot over op.  

Meer weten 

Meer weten? Bekijk de website van Dutch Drone Centre Aviolanda voor meer informatie over verschillende projecten. Bekijk ook het subsidieloket op onze website voor meer informatie over het Onderzoek & Ontwikkelfonds en de mogelijkheid om zelf een subsidieaanvraag in te dienen.   

Gerelateerd nieuws
O&O-fonds project damwanden binnenhaven Oudenbosch
Pilot om haven Oudenbosch te vergroenen gestart: Samenwerking met studenten blijkt waardevol
Fitbit project - West-Brabant werkt Samen met Talent
Hoe monitor je stress op de werkvloer? Project met fitbit brengt stressfactoren in kaart
Foto Smart Farming Breda Robotics
Robots die helpen op de akker of in de voedselfabriek? Onderzoek O&O-fonds brengt mogelijkheden beter in beeld
Studenten bij Avans/MNEXT
Regio Deal West-Brabant kan officieel van start: Ministerie stelt convenant vast

Betrokken bestuurder

Steven Adriaansen

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht
Lieke Schuitmaker

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam
Marian Witte

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg