06 december 2022

Vliegtuigonderhoud leren via de computer: O&O-subsidie maakt ontwikkeling online leerplatform luchtvaarttechniek mogelijk

Vliegtuigonderhoud leren via de computer: O&O-subsidie maakt ontwikkeling online leerplatform luchtvaarttechniek mogelijk

ACRATS, gevestigd op Aviolanda in Woensdrecht, ontwikkelde met subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds (O&O) van Regio West-Brabant (RWB) een platform waar studenten luchtvaarttechniek via een computer praktijkonderwijs via afstand krijgen. Een vorm van e-learning met veel potentie voor de toekomst. Rick van Opdorp, ondernemer achter ACRATS, vertelt meer over dit succesvolle project.

Luchtvaarttechniek is al een ingewikkelde wereld die steeds complexer wordt. Een goede opleiding vormt de basis voor een nieuwe lichting techneuten om die wereld te begrijpen. Bij Aviolanda werken studenten MBO Luchtvaarttechniek binnen bedrijven als Fokker Techniek om de juiste kneepjes van het vak te leren. "Er is wereldwijd een groot probleem om met alle materialen rondom vliegtuigtechniek om te gaan", vertelt Rick van Opdorp. "Het digitale leerplatform biedt ondernemers een extra manier om leerlingen op te leiden of bij te scholen."

O&O-subsidie

Het geld van de O&O-subsidie is met name in de aanschaf en het uitwerken van het leerprogramma en digitale platform gaan zitten, licht Van Opdorp toe. Hij geeft een voorbeeld van apparaat om composieten te maken. Dit gebeurt onder andere door gebruik te maken van vacuümtechniek. "Zo'n apparaat is voor een opleiding erg duur om te kopen. Zeker als je er dan negen of meer per klas nodig hebt. Vaak gaat er, doordat er mee geoefend wordt, makkelijker wat kapot. Dat is erg kostbaar voor een opleiding", zegt hij terwijl hij op een knopje op zijn laptopscherm drukt.

Leren via de digitale weg

Het principe achter het platform is vrij eenvoudig en te vergelijken met een simulator. Studenten zien via het scherm hoe een plaat composiet, een materiaal dat wordt toegepast in vliegtuigbouw- en onderhoud, gerepareerd moet worden. Hij of zij krijgt daar heldere uitleg bij in een programma dat op een laagdrempelige manier de studenten van informatie voorziet. In de digitale omgeving (waarin het net lijkt of je zelf in een vliegtuighangar staat) zie je verschillende gereedschappen liggen en vertelt een stem je welke stappen je moet nemen. In die omgeving is hetzelfde, gele apparaat te zien als wat bij ACRATS in de werkplaats staat. Van Opdorp: "Hetzelfde apparaat, dezelfde functies, maar dan digitaal. De docent kan via een laptop meekijken en ziet zo hoe zijn leerlingen met het apparaat omgaan. Ook kan hij instructies geven. Het is net een vliegtuigsimulator."

ACRATS - High Tech Learning System - Game

In de digitale omgeving kunnen de studenten werken met officiële apparatuur. Zoals in dit geval een vacuümapparaat voor het maken van composiet. Bron: ACRATS

Internationaal karakter

Overigens is dat niet het enige positieve aan het platform. Ook buiten Nederland is er veel vraag naar gedegen onderwijs in deze branche, merkt Van Opdorp op. "Het is belangrijk dat de luchtvaart en alles wat daarbij komt kijken van een hoog niveau is. Met name voor de veiligheid. Dankzij onze VR-toepassing kunnen we in landen met een minder ontwikkelde opleidingsstructuur of industriële infrastructuur op een vrij eenvoudige manier kennis overdragen door mee te kijken op afstand." Dat wordt ook aan de studenten van Curio en het Deltion College verteld. Want studenten die in Woensdrecht hun diploma halen, zwermen vaak uit over de hele wereld en doen inspecties in landen waar het onderhoud vaak een stuk minder van kwaliteit is. ACRATS hoopt daarmee zowel mecaniciens en docenten te bereiken.

Steeds gebruikelijker

Volgens Van Opdorp wordt het volgen van digitale lessen steeds gebruikelijker. Dat zal invloed hebben op de verhouding tussen onderwijs en het bedrijfsleven. "Ik denk dat over vijf jaar het onderwijs zo ingespeeld is op het bedrijfsleven, dat ondernemers niet extra moeten investeren in hun personeel. Docenten krijgen steeds meer op hun bord. Fysiek lesgeven zal ook ingewikkelder worden." Een ontwikkeling als het digitale platform kan dan helpen om docenten te ontlasten en leerlingen makkelijker iets te leren. Zonder dat daar grote kosten voor gemaakt worden. Als het aan Van Opdorp ligt is het een win-winsituatie.

Meer informatie

Het project van ACRATS is een van de vele projecten die subsidie uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant ontving. ACRATS werkte hiervoor samen met Curio, Deltion College, Fokker Techniek BV en BlueTea. Die laatste partij ontwikkelde de digitale leeromgeving.

Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Vanaf 2023 kunnen er weer nieuwe aanvragen ingediend worden.

Gerelateerd nieuws
MNEXT - Avans Hogeschool - Foto: Koen Mol
Nieuwe Human Capital Agenda West-Brabant biedt handvatten ontwikkeling arbeidsmarkt en economie op lange termijn
Startbijeenkomst Regio Deal West-Brabant
Feestelijke aftrap Regio Deal West-Brabant tijdens startbijeenkomst
Women for Women-project - Breda Internationals
Project van Breda Internationals laat talenten uit internationale gemeenschap West-Brabant opbloeien
Regio Deal-moment met minister Keijzer - Foto: Rob ter Bekke
Minister Keijzer geeft officieel startsein voor Regio Deal 'West-Brabants Welvaren'

Betrokken bestuurder

Marian Witte

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg
Steven Adriaansen

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht