16 juli 2024

VR-lesprogramma vergroot zelfredzaamheid West-Brabantse leerlingen in het speciaal onderwijs

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen makkelijk. Leerlingen bij verschillende West-Brabantse scholen in het speciaal onderwijs doen dankzij lesprogramma Virtual OV met een VR-bril ervaring en zelfvertrouwen op in het ov. Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV), onderdeel van Regio West-Brabant (RWB), startte dit project met subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Hoe stap je op de juiste manier een trein in? Wat moet je doen als blijkt dat de treinen niet meer rijden of als er een storing bij de bushalte is? Voor jongeren met een beperking kan dit moeilijk of spannend zijn. Mobiliteit is noodzakelijk om deel te kunnen aan de maatschappij. Dat geldt voor mensen met en zonder beperking.

Voor honderden leerlingen in West-Brabant is leerlingenvervoer hun middel om iedere dag naar school te kunnen. Dit leerlingenvervoer wordt in iedere West-Brabantse gemeente uitgevoerd door verschillende vervoersbedrijven. Maar als je als leerling afhankelijk bent van één vervoersmiddel (en dat rijdt niet of je moet heel lang wachten) dan maakt dat je kwetsbaar. Daarom stimuleert het lesprogramma Virtual OV van Changefied deze jongeren ook met het openbaar vervoer te laten reizen en zo kennis te laten maken met andere vormen van vervoer.

Positieve resultaten

Begin mei dit jaar startten de eerste twee West-Brabantse scholen in het speciaal onderwijs met het uitproberen van deze VR-bril. De eerste ervaringen zijn succesvol en positief en na de zomervakantie loopt het project met de VR-brillen door op verschillende scholen in Breda, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal. De provincie Noord-Brabant verleende aan RWB een subsidie voor de komende drie jaar om de programma’s verder uit te rollen in de regio.

Virtuele wereld

Met een virtual reality-bril (VR) doen leerlingen op West-Brabantse scholen in het speciaal onderwijs ervaring op in het ov. Door de VR-bril zien ze een virtuele wereld. Het lesprogramma van Virtual OV leert hen hoe ze een trein in moeten stappen, wat je moet doen als er een bus uitvalt of hoe je incheckt met je ov-kaart. Zo wordt de zelfredzaamheid van deze leerlingen vergroot en leert hen onafhankelijker te zijn. Wat blijkt: de training neemt ook mentale drempels weg voor de leerlingen. Doordat zij ervaring in het gebruik en reizen met het ov opdoen, kan het zijn dat de leerlingen uiteindelijk minder beroep hoeven te doen op andere middelen. Zoals het leerlingenvervoer. Hun wereld kan op die manier weer een stukje groter worden.

Rol van RWB

De zestien gemeenten, verenigd in RWB, stimuleren via KCV het kleinschalig vervoer in de regio. KCV heeft onder andere als taak om kwetsbare doelgroepen te ondersteunen, zodat zij zoveel mogelijk gebruik maken van het ov. Als dit niet kan wordt er gebruik gemaakt van een ander vervoerssysteem. Dit is Deeltaxi West-Brabant. RWB trekt in KCV samen op met de provincie Noord-Brabant via Bravo.

Meer informatie

Bekijk de website van Deeltaxi West-Brabant voor meer informatie. Heb je nog vragen? Mail naar communicatie@west-brabant.eu.