19 september 2024

West-Brabant op weg naar een Regio Deal: Wat staat er op de planning?

Samen met partners uit de regio, waaronder het onderwijs, overheden en bedrijfsleven, sluiten Regio West-Brabant (RWB) en de provincie Noord-Brabant een Regio Deal met de Rijksoverheid. Ondertussen is er een convenant onderweg om ondertekend te worden door de samenwerkingspartners. Wat staat er nog meer op de planning in de komende periode?

De Rijksoverheid gaat 15 miljoen euro investeren in projecten via de Regio Deal West-Brabant. Zelf leggen projecteigenaren uit het regionale bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden minimaal 15 miljoen euro in. Deze projecten versterken de brede welvaart van de regio. 

Indiening en ondertekening convenant 

De juridische kaders en inhoud van deze deal liggen vast in een convenant. Dit convenant wordt vóór 1 oktober 2024 ondertekend door samenwerkende partijen. Het document is opgesteld op programmaniveau en bevat doelen en daarbij behorende aanpakken. RWB functioneert daarbij als aanvrager namens alle gemeenten en de gemeente Breda als zijnde regiokassier. Het strategisch beraad van RWB gaf voor de zomer van 2024 groen licht om dit convenant te ondertekenen.  

Wat is het vervolg? 

Na ondertekening van het convenant ontvangt de regio medio november 2024 het geld voor de Regio Deal van het Rijk. De Regiokassier verdeelt het geld op basis van het convenant. RWB en partners zullen op passende wijze stilstaan bij de daadwerkelijke ondertekening van de Regio Deal tussen het Rijk en de regio. Daarna maken we ook bekend welke projecten er definitief van start gaan of welke al lopende projecten er een financiële impuls uit de Regio Deal ontvangen.

Kick-off Regio Deal 

Op 28 november is er een regionale aftrap. Voor deze bijeenkomst nodigen we partijen uit die betrokken zijn bij de Regio Deal. In de vier jaar dat de Regio Deal loopt vinden er jaarlijks netwerkbijeenkomsten plaats waar de voortgang van projecten gedeeld wordt.

Wat houdt het convenant van de Regio Deal in? 

Het doel van de Regio Deal is om de kracht en energie van onze plantaardige regio benutten voor versterking van de brede welvaart. Hierin werken bewoners, overheden, bedrijven en (kennis)instellingen samen aan drie hoofddoelen:

  1. De veerkracht en zelfredzaamheid van onze inwoners en ondernemers vergroten; 

  2. De sociale en fysieke leefomgevingskwaliteit verbeteren;

  3. Het innovatievermogen van de plantaardige economie vergroten. 

Om de bovenstaande doelen te bereiken wordt er gewerkt vanuit één aanpak en drie programmalijnen. In iedere programmalijn zijn meerdere losse projecten geclusterd. Op een later moment maken we bekend welke projecten er aan de slag gaan.

Delta Agrifood Business - Bergen op Zoom

Een van de programmalijnen is 'Kennis en Kunde', waarbij met de inzet van Regio Deal-subsidie, mede via het onderwijs en bedrijven, talent voor en in de regio behouden blijft.   

Aanpak 'Energie van onderop'

In de programmadoorsnijdende aanpak ‘Energie van onderop’ wil de regio meer aandacht geven aan de kracht van gemeenschappen en individuen die bijdragen aan de programmalijnen en brede welvaart. Hiermee dragen we bij aan het bouwen en herstellen van vertrouwen bij de West-Brabander. De Deal richt zich op een betere verbinding tussen inwoners, bedrijfsleven, instellingen en overheden.  

Programmalijn 1 'Kennis en Kunde'

Werken aan een wendbare, weerbare arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen. Een arbeidsmarkt waar ieders talent op verschillende niveaus kan ontplooien en ten volle wordt benut. Bijvoorbeeld het behouden of aantrekken van jongeren in West-Brabant door opleidings- en werkaanbod te bieden waardoor zij zich thuis voelen in de regio.   

Programmalijn 2a 'West-Brabant Kiest'

Dit programma is een transitieaanpak met een focus op het vergroten van de toegankelijkheid van, en keuze voor, gezond en regionaal geproduceerde voeding en materialen. Samen met onze partners nemen we drempels weg zodat particulieren vaker kiezen voor plantaardig voedsel en gebruik van biobased materialen. Ook helpt dit programma boeren bij hun keuze voor het produceren van eiwit- en vezelgewassen.  

Programmalijn 2b 'West-Brabant Gezond'

Dit programma richt zich er op hen bewust te maken van de consequenties van hun keuzes én vooral ook kennis te laten maken met alternatieven via een tweetal lijnen ‘gezonde omgeving’ (bodem) en 'de gezonde mens'.

Programmalijn 3 'West-Brabant Maakt' 

Deze programmalijn focust op het samenbrengen van ondernemers, instellingen en overheden voor een stevige basis en innovatief West-Brabant. Drie onderdelen staan centraal: Versterking samenwerking ondernemers, overheid en onderwijs, het uitbreiden van duurzame innovaties bij bedrijven en het versterken van innovatieve broedplaatsen in West-Brabant 

Meer informatie 

Meer informatie over de Regio Deal van West-Brabant voor aanpak van de brede welvaart via de Regio Deal staat op onze website. Bekijk hier meer. Houd ook RWB-kanalen en die van partners in de gaten voor meer informatie en nieuws rondom de toekenning en verdere uitwerking van projecten. Bekijk ook de website van Rijksoverheid over de Regio Deals voor meer informatie.   

Betrokken bestuurder

Kees Gommeren

Algemeen bestuur | strategisch beraad | commissie Economie & Arbeidsmarkt | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Steenbergen

Clèmens Piena

Commissie Mobiliteit | voorzitter bestuurscommissie KCV | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Oosterhout

Jeroen Bruijns

Algemeen bestuur | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Breda