31 mei 2024

West-Brabant We Become: Bubbels doorbreken, wereldbeelden vergroten en veel energie voor welvarender West-Brabant

30 mei organiseerde Regio West-Brabant (RWB) het evenement West-Brabant We Become. Het evenement verbindt de Regio Deal, met focus op een nieuwe economie en brede welvaart, met vernieuwend leiderschap en veranderende wereldbeelden. In een goedgevulde kapel van Breda University of applied sciences (BUas) onderzocht RWB samen met vertegenwoordigers uit het onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden hoe de Regio Deal een instrument biedt om brede welvaart te verbeteren. RWB kijkt met een positief gevoel terug op dit evenement en dankt ieder voor zijn of haar aanwezigheid.

Professor Imagineering Diane Nijs van BUas introduceerde de middag en begeleidde inspirerende en uitdagende gesprekken tussen de sprekers en deelnemers. Jos van den Broek van BrabantKennis en Britte van Dalen en Patrick Vermeulen van Het PON & Telos namen de zaal mee in de opgaven en de kansen voor brede welvaart in West-Brabant. Daarin spelen het verleden, het heden en de blik op de toekomst een sleutelrol.

Hierna volgden inspiratoren Annick de Witt, Paul Schenderling en Martin de Jong. Zij deelden hun visie op verschillende wereldbeelden, nieuwe economische verdienmodellen en hoe kwalitatieve groei een betere richting is dan kwantitatieve groei. Aansluitend was er ruimte vanuit de zaal om vragen te stellen, inzichten te delen of andere meningen uit te wisselen. Bij de deelnemers was veel energie en interesse om hiermee aan de slag te gaan.

Bekijk ook de video voor een interactieve terugblik op West-Brabant We Become:

Terugblikvideo West-Brabant We Become

West-Brabant We Become - Terugblik

De Regio Deal West-Brabant, een instrument voor het verbeteren van brede welvaart, liep als een rode draad door het evenement.

Bubbels doorbroken

"We hebben vandaag bubbels doorbroken", laat Jeroen Bruijns, wethouder gemeente Breda en voorzitter stuurgroep Regio Deal West-Brabant weten. "Er zijn perspectieven en wereldbeelden gedeeld tussen mensen die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten. Ik merk dat er behoefte is aan een gezamenlijk en groter toekomstbeeld voor West-Brabant. De eerste stap hebben we daar vandaag voor gezet. Er volgen meer bijeenkomsten en ik nodig zoveel mogelijk West-Brabanders, ook zij die er vandaag niet bij waren, om daar bij aanwezig te zijn."

West-Brabant We Become - Startschot voor vernieuwing

Aanzet en vervolg

We Become vormde een startschot om samen met deze partijen aan een welvarende, en wenselijkere toekomst voor West-Brabant te werken. Daarbij kijken bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden meer naar: Wat is er nodig? Waarom werkt onze oude economie niet meer zo goed? Hoe zorgen we dat meer mensen profijt hebben van onze economie? En moeten we met nieuwe patronen aan de slag. Juist dit soort vraagstukken kunnen in samenwerking en met een duidelijke visie opgelost worden. De Regio Deals vormen een instrument die, met financiële steun, de regio in een nieuwe richting kunnen brengen. RWB organiseert in de nabije toekomst een vervolg op dit evenement.

Alvast meer weten over thema's als wereldbeelden en brede welvaart? Lees dan de recente interviews met lector Diane Nijs en onderzoeker Otto Raspe op onze website.

Kom in contact

Lijkt het je interessant om bij deze of andere evenementen aan te sluiten? Houd hiervoor onze kanalen in de gaten voor (openbare) uitnodigingen voor onze evenementen. Abonneer je ook op onze nieuwsupdate of stuur een mailtje naar event@west-brabant.eu.

Betrokken bestuurder

Kees Gommeren

Algemeen bestuur | strategisch beraad | commissie Economie & Arbeidsmarkt | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Steenbergen

Clèmens Piena

Commissie Mobiliteit | voorzitter bestuurscommissie KCV | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Oosterhout

Jeroen Bruijns

Algemeen bestuur | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Breda