09 augustus 2024

West-Brabant werkt Samen met Talent geeft impuls aan vier regionale arbeidsmarkthema's

Provincie Noord-Brabant kent voor 2024 een subsidie van 400.000 euro toe aan projecten die talenten in de arbeidsmarktregio West-Brabant opleiden, aantrekken, bij- of omscholen. Dit gebeurt vanuit een samenwerking onder de naam 'West-Brabant werkt Samen met Talent'. Deze samenwerking bouwt voort op het eerdere subsidieprogramma 'West-Brabant werkt met Talent'. Regio West-Brabant (RWB) coördineert ook in deze periode het vervolgprogramma.

West-Brabant werkt met Talent, dat liep van 2020 tot 2023 was een groot succes. Samen met partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheden zijn er in die periode ruim vijfduizend West-Brabanders geholpen aan een baan, een opleiding, bij- of omscholing. De meerjarige subsidie van de provincie aan de arbeidsmarktregio's stopt echter. In 2024 loopt er nog wel een eenjarige subsidieopenstelling. RWB vroeg namens de zestien West-Brabantse gemeenten deze subsidie aan en kreeg deze voor het jaar 2024.

Provinciale pijlers en regionale thema's

De regionale aanvraag vanuit West-Brabant draagt, net als in de voorgaande jaren, bij aan de vier pijlers van het provinciale beleid: talent behouden, talent aantrekken, talent benutten en talent ontwikkelen. De invulling in West-Brabant verloopt via vier regionale thema's, dit zijn Leven Lang Ontwikkelen (LLO), Inclusieve Technologie, Internationale studenten en Human Capital Agenda nieuwe economie. RWB streeft ernaar om met deze inzet op de vier thema's in 2024 ruim achthonderd West-Brabanders te bereiken.

Samenwerken 

In West-Brabant werken verschillende partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven of de overheid samen om agenda's en doelen met elkaar te verbinden, versterken en verduurzamen. Met de verlenging van deze provinciale subsidie in 2024 streeft RWB naar een verdere samenwerking van verschillende arbeidsmarkt agenda's op regionaal niveau. RWB streeft ernaar om succesvolle aanpakken ook op te nemen in bestaande agenda's bij samenwerkingen tussen gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen of andere organisaties. 

De subsidieaanvraag is door RWB gecoördineerd in afstemming met bestaande triple helix samenwerkingspartners. Dit zijn Arbeidsmarktregio West-Brabant, centrumgemeente Breda, REWIN, Avans, Curio, Agenda Beroepsonderwijs West-Brabant, CNV en beleidsadviseurs van verschillende gemeenten. 

Human Capital en de nieuwe economie

West-Brabant werkt Samen met Talent sluit ook aan op het Human Capital-vraagstuk dat in de regio ligt: Hoe werken we als regio aan een gezonde, veerkrachtige arbeidsmarkt waarbij de mensen om kunnen gaan met transities in hun werk en leefomgeving? Denk aan digitalisering, robotisering of de veranderende vraag om grondstoffen en producten.  

Deze veranderingen sluiten aan bij een nieuw soort economie, waarbij naast financiële ook sociale, maatschappelijke factoren een rol spelen. Dit vraagt iets van de mensen. Maar ook van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen. Daarom werken we in West-Brabant met deze partners en via dit soort arbeidsmarktprogramma's samen. Op die manier kunnen dit soort samenwerkingen op kleine schaal grote veranderingen in gang zetten waarmee West-Brabanders geholpen worden.

Contactpersonen 

Vier projecteigenaren gaan aan de slag met de vier thema's van West-Brabant werkt Samen met Talent. Zij zetten zich in voor het behalen van de beoogde resultaten. De contactpersonen zijn: 

  • Andries Boer (Agenda Beroepsonderwijs) voor Leven Lang Ontwikkelen.

  • Marleen Braakhuis (WerkgeversServicepunt West-Brabant) voor Inclusieve Technologie.

  • Simone Vincken (Gemeente Breda) voor Breda Internationals.

  • Eva Jeremiasse (RWB) voor HCA nieuwe economie.

Meer informatie  

Meer weten over de uitvoering van het programma of eerdere resultaten? Ga naar www.westbrabantwerkt.nl voor meer informatie, succesvolle projecten en interviews. Voor vragen over dit programma kun je mailen naar communicatie@west-brabant.eu.