Economie

Regio Deal West-Brabant

Samen met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en de lokale overheden maakt Regio West-Brabant (RWB) zich hard voor de Regio Deal voor West-Brabant. Het voorstel, of propositie, getiteld 'West-Brabants welvaren' is eind oktober 2023 ingediend. In februari 2024 maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat West-Brabant 15 miljoen euro mag verwachten. In de loop van 2024 gaan het Rijk en de regio de deal verder invullen. Volg deze pagina en de kanalen van RWB voor nieuws, belangrijke documenten en meer informatie.

Samenwerkende partijen uit West-Brabant vragen aan de rijksoverheid 30 miljoen euro. Zelf willen zij 47 miljoen euro in de regio investeren. RWB dient de aanvraag namens de partners in. Samen met hen gaat de regio voor een betere brede welvaart: betere gezondheid, gezonde omgeving, vertrouwen in elkaar en verbetering in bestaanszekerheid. Daarmee zetten we ook in op versterking van West-Brabant als plantaardige regio. Dit gebeurt via verschillende programma's en projecten. De Regio Deal vormt zo een financiële stimulans voor deze programma's en projecten. Op die manier hebben West-Brabanders, deelnemende gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven, zorginstanties en maatschappelijke organisaties profijt van de Regio Deal. 

Indiening voorstel Regio Deal

De propositie voor de Regio Deal richt zich op drie programma's, waarin verschillende projecten gebundeld zijn. In het najaar van 2024 is er meer duidelijk over welke projecten er bij welke programma's horen en hoeveel projecten meedoen aan de Regio Deal. Bekijk hieronder de propositie die in oktober 2023 is ingediend:

Propositie Regio Deal West-Brabant

Plantaardige regio als basis 

Met de plantaardige regio als basis, zet West-Brabant in op een verbetering van de brede welvaart. Het streven: mensen voelen zich thuis in hun omgeving, hun kennis en kunde zorgt voor een goed inkomen, ze hebben vertrouwen in de toekomst en in elkaar en zijn betrokken bij hun omgeving. RWB heeft voor West-Brabant ook een Theory of Change (TOC) laten opstellen. Dit schema is via deze link in te zien en te downloaden als PDF.

  • West-Brabant kiest plantaardig: door bewustwording bij inwoners en organisaties van de vele lokale, plantaardige producten die er allemaal zijn voor een gezonde voeding of bijvoorbeeld de bouw van een huis.

  • West-Brabant maakt plantaardig: door het testen van nieuwe plantaardige producten, inzet van techniek en talentontwikkeling. Met een goede samenwerking tussen overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen en organisaties. Ook is West-Brabant voor iedereen een gezonde omgeving met een gezonde bodem, schoon water en biodiversiteit.

Wie zijn de partners van de Regio Deal West-Brabant?

De West-Brabantse gemeenten, verenigd in RWB, werken mee aan deze Regio Deal. De projecten vinden uiteraard plaats in een of meerdere West-Brabantse gemeenten. De gemeenten zijn: Altena, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Ook is er een groot aantal maatschappelijke organisaties of instellingen aangesloten. Dit zijn onder andere: Curio, Avans Hogeschool, Breda University of applied sciences (BUas), GGD West-Brabant, Economic Board West-Brabant, REWIN, WerkgeversServicepunt, Provincie Noord-Brabant, Zorggroep Elde maasduinen, ZLTO, VNO NCW Brabant-Zeeland, HAS Hogeschool en waterschap Brabantse Delta.

Meer informatie

Bekijk in de balk aan de rechterkant de verschillende bronnen waar we uit putten voor de Regio Deal-aanvraag en die de aanvraag onderbouwen. Lees je dit op je telefoon dan staan ze onder dit bericht. Wil je meer weten over de aanvraag voor de Regio Deal West-Brabant of wil je in contact met RWB komen? Mail dan naar communicatie@west-brabant.eu.

Betrokken bestuurder

Jeroen Bruijns

Algemeen bestuur | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Breda

Clèmens Piena

Commissie Mobiliteit | voorzitter bestuurscommissie KCV | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Oosterhout

Kees Gommeren

Algemeen bestuur | strategisch beraad | commissie Economie & Arbeidsmarkt | stuurgroep Regio Deal West-Brabant
wethouder Steenbergen