Circulaire regio
Europa en Nederland streven naar een circulaire economie in 2050 om klimaat- en natuurdoelen te halen en grondstoffenschaarste aan te pakken. Wat moeten de overheden organiseren of faciliteren? Gemeenten krijgen middelen van het Rijk om klimaatdoelstellingen 2030 te behalen. Waar liggen kansen in de regio om dit effectief in te zetten? RWB helpt gemeenten met het maken van de juiste keuzen. Ook organiseert RWB verschillende kennissessies, bezoeken en helpt ambtenaren bij het maken van circulair beleid zodat gemeenten mee bouwen aan circulaire regio West-Brabant.
De ambitie in West-Brabant is dat de circulaire economie van West-Brabant functioneert als een lerend ecosysteem van bedrijven, gemeenten, kennisinstellingen en gemeenschappen. Waardecreatie gaat hand in hand met het behoud van natuurlijk kapitaal dankzij nieuwe businessmodellen, effectief ingerichte productiemethodes en ketens en door gedragsverandering. Grondstoffen gaan daarbij niet meer verloren, kringlopen zijn gesloten en materialen worden hoogwaardig (her)gebruikt.
RWB brengt partijen bij elkaar en organiseert de ontwikkeling van een dashboard voor cruciale grondstof- en reststromen voor gemeenten, infrastructuur en ruimtebeslag, waarmee knelpunten geïdentificeerd kunnen worden. Ook verkent RWB wat nodig is voor de toekomstbestendige bedrijventerreinen en de doorontwikkeling van circulaire toplocaties en campussen in gemeenten.
RWB organiseert daarnaast transitielabs waarin met ambtenaren, ondernemers en andere partners, barrières voor circulaire ketens, zoals circulair en biobased bouwen, worden geïdentificeerd. Deze worden vertaald naar mogelijkheden en handvatten voor gemeenten om hier werk van te maken. RWB adviseert tot slot gemeenten hoe zij hun gemeentelijke rol binnen een circulair systeem kunnen optimaliseren. Het delen van ervaringen, werkwijzen en ideeën is daarvoor essentieel.