Plantaardige regio
West-Brabant is een plantaardige regio. Of het nu gaat om het telen van gewassen, het verwerken ervan of het produceren van producten die gemaakt worden uit plantaardig materiaal. Met de juiste strategische positionering kan West-Brabant uitgroeien tot dé Europese hub voor plantaardige innovatie, waar bedrijven en investeerders samenkomen om te profiteren van de kennis, infrastructuur en samenwerkingsmogelijkheden die de regio te bieden heeft. RWB steunt en werkt samen met gemeenten en partners uit het netwerk om de juiste keuzes te maken.
Met de juiste strategische positionering kan West-Brabant uitgroeien tot dé Europese hub voor plantaardige innovatie, waar bedrijven en investeerders samenkomen om te profiteren van de kennis, infrastructuur en samenwerkingsmogelijkheden die de regio te bieden heeft. Door ons als regio te richten op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie kunnen we een vooraanstaande positie verwerven in de snelgroeiende markt van plantaardige producten.
Versterking van West-Brabant als Plantaardige regio vraagt om een vestigingsklimaat gericht op open innovatie, passende interactiemilieus voor 'toevallige' ontmoetingen. Denk daarbij aan campussen, fieldlabs, stationsomgevingen en binnensteden. De bereikbaarheid per openbaar vervoer van werklocaties, met name die in het buitengebied, staat onder druk. Plantaardige werklocaties zijn (en blijven) vaak het beste bereikbaar over de weg. Dit geldt zowel voor auto’s als vrachtwagens.
RWB ontwikkelt met gemeenten, bedrijven en andere partnerorganisaties een propositie (uitdagende stip op de horizon) en een positioneringsstrategie voor 'Plantaardig West-Brabant'. Ook helpt RWB gemeenten deze te vertalen naar gemeentelijk beleid. Daarnaast investeert RWB in samenwerking met en in bovenregionale plantaardige netwerken, bijvoorbeeld met Noordoost-Brabant, Food Valley, Innolab Agrifood, Brightlands Campus Venlo, de provincies Zeeland en Groningen en de Vlaams-Nederlandse Delta. Ook is RWB nauw betrokken bij Het Plantbased Netwerk (HPN).