21 juni 2023

O&O-fondsproject uit Breda bindt strijd aan met landelijke voedselverspilling

Ieder jaar verspillen Nederlanders miljoenen kilo's aan voedsel. Dat begint al bij de boer die zijn groenten en fruit niet kwijt kan aan de supermarkt. De Bredase ondernemer Thibaud van der Steen wil met zijn No Waste Army de strijd aan gaan tegen voedselverspilling op landelijk niveau. Het project ontvangt subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB), onder andere om het platform en infrastructuur te realiseren.

Foto: Stijn Markusse en Thibaud van der Steen hebben elkaar gevonden in No Waste Army, foto: Niels Priem.

Breda Maakt Mij Blij, een in corona opgericht platform van Thibaud van der Steen, zet zich op lokaal niveau al in om voedsel te redden dat anders in de container eindigt. Door middel van social media slaagt hij er in om alsnog een afzetmarkt voor deze reststromen te creëren. Een structurele oplossing voor voedselverspilling op regionale of zelfs landelijke schaal ontbrak echter. Maar nu denkt Van der Steen een oplossing gevonden te hebben.  

Tijd voor verandering 

Stijn Markusse, ondernemer in verspaketten en maaltijdboxen, klopte in 2022 bij Van der Steen. Zijn idee was No Waste Army: een leger dat strijdt tegen voedselverspilling. Van der Steen was enthousiast, zo vertelt hij: "Wij horen steeds vaker dat kwalitatieve producten om belachelijke redenen worden afgekeurd of weggegooid. Pompoenen die nét niet het juiste formaat hebben voor de supermarkt, appels waar een putje in zit of kersen die beschadigd zijn door wateroverlast krijgen in Nederland al snel het label ongeschikt. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt."

Structurele oplossingen

No Waste Army biedt een oplossing voor boeren en telers die tegen dit soort problematiek aanlopen. Het werkt heel eenvoudig. Ben je lid van de Army? Dan ontvang je ieder kwartaal een box met daarin heerlijke houdbare producten, gemaakt van reststromen. Van der Steen: "Hierbij moet je denken aan perensap van kromme peren en pastasaus gemaakt van paprika’s die net niet de juiste kleur hebben. Producten die misschien niet aan het ideale plaatje voldoen, maar wel heerlijk smaken."

Aanmelden om mee te doen

Aanmelden voor No Waste Army kan via de website. Iedereen kan meedoen. Militaire ervaring is dan ook geen vereiste volgens van der Steen: "Het enige dat we vragen is enthousiasme, een lekkere trek en de wil om een bijdrage te leveren aan een verspilling vrije wereld." In september 2023 worden de eerste boxen verstuurd naar leden. Het platform hoopt als mijlpaal in 2023 op 10.000 aangesloten leden bij hun 'Army' te kunnen rekenen.

Meer informatie 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant en door de subsidie Toegepaste Technologie en Creativiteit van de Gemeente Breda. Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Houd onze website in de gaten voor nieuw geopende subsidierondes.